Modellen af Lars Saabye Christensen

Oprettet: 09.10.2006 - 12:06

Bog: "Modellen" af Lars Saabye Christensen

Bogens forside

En nådeløs skildring af en kunstners selvoptagethed, åndelige forkrøbling og desperation, som kommer til udtryk, da den feterede maler Peter Wihl under arbejdet med billederne til sin store jubilæu

Oversætter: 
Ida Jessen
Udgivet: 
2006
Forlag: 
Athene
Sidetal: 
324
Lån bogen - Køb bogen

Lars Saabye Christensen er tilbage i storform med rystende roman om en kunstner, der villigt ofrer alt for at bevare sin skaberevne.

Et halvt år før sin store jubilæumsudstilling og halvtredsårs fødselsdag mister kunstmaleren Peter Wihl et kort øjeblik synet. Hændelsen ryster ham i hans grundvold; mister han synet, forsvinder hele hans eksistensgrundlag. Da det viser sig, at han lider af en uhelbredelig øjensygdom, der i løbet af kort tid vil gøre ham blind, tilbyder en tidligere klassekammerat en behandling, der kan redde synet. Men prisen bliver højere, end kunstneren nogensinde har kunnet forestille sig.

Med denne dystre og urovækkende roman er Lars Saabye Christensen tilbage i storform. Allerede på første side fortælles det, at der vil ske en frygtelig ulykke, og meget tidligt i romanen bliver en hændelse med en sort hund et varsel om katastrofen, der lurer. Og sådan er det hele vejen igennem. Hver en side driver af antydninger om det forfærdelige, der vil ske, og læseren holdes fast i et iskoldt greb.

Symbolikken er noget banal og tung: En mand, der lever af sine øjne, er ved at miste synet. En mand, der er kendt for sine naturalistiske billeder af afskårne og ubrugelige legemsdele. Og Saabye Christensens referencer til Ibsen og Goethe er også gjort temmelig åbenlyse: Peter Wihls kone er scenograf og arbejder på en opsætning af Ibsens "Vildanden", hvor datteren Hedvig lider af en uhelbredelig øjensygdom, der efterhånden vil gøre hende blind. Den pagt, Peter Wihl indgår med den tidligere klassekammerat, giver direkte mindelser til den pagt, Faust indgår med djævelen i Goethes klassiker. I "Modellen" kommer djævelen godt nok ikke til Peter Wihl i skikkelse af en hund, men en hund får faktisk en fremtrædende rolle i romanen. Oven i købet er hele spørgsmålet om, hvad man er parat til at ofre for at bevare skaberevnen, i forvejen endevendt til hudløshed i litteraturen.

I de forkerte hænder kunne disse forhold gøre, at romanen faldt til jorden som en skamskudt vildand, men Saabye Christensen er så fantastisk en fortæller, at det bærer igennem alligevel. Sproget er hans redning - det er underspillet og knapt - men så meget desto stærkere i kraft af alt det, der kun står mellem linjerne. Resultatet er ganske enkelt uafrysteligt.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.