Min kamp 2. bog

Oprettet: 28.12.2010 - 09:59

Bog: "Min kamp 2. bog" af Karl Ove Knausgård

Bogens forside

I sin kontroversielle selvbiografiske skildring beretter Knausgård om sit dilemma mellem at være uforstyrret, ambitiøs forfatter og samtidig være familiefar med kone og tre børn

Forfatter: 
Karl Ove Knausgård
Oversætter: 
Sara Koch
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
651
Lån bogen - Køb bogen

Den norske forfatter Karl Ove Knausgård skriver hen mod slutningen af anden del af sit seks bind store selvbiografiske værk, Min Kamp, at han, hvilket taget hans erhverv i betragtning synes selvmodsigende, har mistet troen på fiktionen. Måske, skiver han, er det fordi, vi i vores moderne liv er oversvømmet af fiktioner og (selv)iscenesættelser, som alle til forveksling ligner hinanden: det være sig bøger, film, dokumentarer og tv-nyheder m.fl.

Knausgårds projekt med sine selvbiografiske romaner skal forstås som netop et opgør med forstillelsen og iscenesættelsen, og hans ide med at blotlægge sig selv og sine nærmeste vokser ud af et stærkt følte behov for at nedbryde afstanden mellem virkeligheden og vores opfattelse af den.

På den ene side vender Knausgård sig i sine bøger i foragt mod sin følelsesladede og selvcentrede samtid, der ifølge ham ikke forstår, at mennesket er et dyr, der ikke lader sig forme af tidens politisk korrekte strømninger – og hans spruttende vrede bliver ikke mindre af, at han af alle steder vælger at bosætte sig i Sverige. Men på trods af sin aversion mod samtidens inderlighedsdyrkelse ligger hans bøger ikke bare i forlængelse af, men overgår måske selvsamme ved hans blotlæggelse af ikke bare sig selv, men også af familie og venner med navns nævnelse. 

Hvor det i Min Kamp I var faderens død, der var det centrale omdrejningspunkt i fortællingen, er der i bind II fokus på det svære i at forene livet som familiefar med forfatterkarrieren.
Vi følger Knausgårds op- og langt oftere nedture: han møder sit livs store kærlighed, får tre børn, men føler sig hurtig bunden og utilstrækkelig i rollen som ægtemand og far. Og han må kæmpe en kamp for at unddrage sig bleskift og madlavning og få sin højtskattede frihed ved skrivepulten tilbage.    

Knausgård skriver helt ind til benet og hudfletter egen som andres utilstrækkelighed.  Når han rammer en nerve, og det gør han ofte, så skriver han så sandt og tilsyneladende uforstilt, at det giver kuldegysninger: her er det nøgne menneske i sin patetiske lidenhed i gang med at udføre de uendelige små uheroiske gøremål, som livet består af.
Uafhængigt af hvor meget virkelighed og hvor megen digtning, der er i romanen, er de gode passager i bogen, afsindigt gode, fyldte med en intensitet og en alvor, som gør bogen til en stor læseoplevelse. Intensiteten forsvinder dog noget i de velskrevne men for lange og beskrivende passager, der med fordel kunne være forkortet. 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.