Min fars dagbog af Jiro Taniguchi

Oprettet: 24.06.2013 - 09:40

Bog: "Min fars dagbog" af Michael Chabon

Bogens forside

Tegneserie - graphic novel. Da Yoichi dukker op til sin fars begravelse, er det 15 år siden, han sidst har set ham.

Forfatter: 
Michael Chabon
Oversætter: 
Mette Holm
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Fahrenheit
Sidetal: 
274
Lån bogen - Køb bogen

Trehundrede siders velfortalt graphic novel med masser af smukke øjeblikke. Om at vokse op som skilsmissebarn og om mindernes tyngde i voksenlivet.

Virkeligheden stemmer ikke altid overens med de billeder vi lagrer af den i vores hukommelse. Minder er personligt gods, som kan ændre karakter med årene. Nogle minder falmer, nogle forsvinder og andre forandres.  Den travle forretningsmand Yoichi får sig en erindringsmæssig åbenbaring, da hans far pludselig dør. 

Yoichi bor i Tokyo, og som så mange andre firmaansatte japanske mænd arbejder han i de fleste af døgnets vågne timer. Han lever et liv, hvor familien er nedprioriteret og han har ikke set sine forældre og sin søster i femten år, da han en dag får meldingen om sin fars død. Man fornemmer som læser tydeligt, at noget i familieforetagendet er ude af balance.

Modvilligt rejser Yoichi til sin barndomsby, hvor begravelsen skal finde sted. Ved ankomsten flettes brudstykker af Yoichis barndomsminder ind i fortællingen. Han husker sin mor danse under en stjernefyldt aftenhimmel. Han husker ildfluernes sværmen. Og ikke mindst husker han den smertefulde følelse af at blive forladt af sin mor. Forældrene gik fra hinanden da han var dreng, og selvom det var moren der forlod familien har han aldrig helt tilgivet sin far for det, der skete. Det fleste af bogens sider udspiller sig på vågenatten, hvor Yoichi i mødet med sin onkel og sin søster får en langt mere forsonlig version af historien om forældrene, end den han selv har båret på. Minder kan med årene ruste fast på forkerte steder. ”Du har aldrig rigtig forstået din far”, siger onklen. Og det er egentlig bogens omdrejningspunkt.

Taniguchi har i flere af sine værker været glødende optaget af, hvordan tilværelsen pludselig kan tage en uventet drejning. Det handler om at tage sig tid til livet for derved at få adgang til nye vinkler på verden. I Min fars dagbog lærer Yoichi sandheden om sin far at kende og noget forrykker sig i ham. Barndomsminderne falder på plads og brikkerne danner nu et helt billede. Bogen er i grove træk baseret på forfatterens egne erfaringer.

Det er så ren og enkel en tanke og morale, som Taniguchi opererer med i bogen. Man bør værne om familien og åbne hjertet for andre før det er for sent. Egentlig er det så ligetil, men alligevel så vanskeligt. Tegnestregerne fortæller os alt. Man mærker det hele i Taniguchis udtryksfulde tegninger, hvor følelserne er indlejret i hvert et ansigtsudtryk.

Bogen veksler behændigt mellem fortid og nutid og får her fint fortalt historien om faren samtidig med, at vi følger Yoichis bearbejdning af den.

Min fars dagbog er en meget flot bog, hvor samarbejdet mellem tegninger og tekst giver  en effektfuld læseoplevelse, med en nærværende beskrivelse af, hvordan tiden forsvinder og ikke pr. automatik læger alle sår. Det er gribende, det er japansk, det er poetisk realisme.

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.