Med venlig deltagelse af Erling Jepsen

Oprettet: 25.09.2006 - 12:06

Bog: "Med venlig deltagelse" af Erling Jepsen

Bogens forside

Efter ni års adskillelse vender Allan tilbage til barndomshjemmet i Sønderjylland. Faderen er død, alt skulle være i bedste orden, men en tvivl er sået i Allans sind.

Forfatter: 
Erling Jepsen
Udgivet: 
2006
Forlag: 
Valby : Borgen
Sidetal: 
220
Lån bogen - Køb bogen

Et overflødighedshorn af underfundighed. Familien fra "Kunsten at græde i kor" vender tilbage, nu med voksne børn.

Det er en fornøjelse igen at tage med Erling Jepsen til Sønderjylland. Som vanligt ved man ikke helt, om man skal grine eller græde. Da historien begynder, har Allan ikke været hjemme hos sine forældre i 9 år. Faderen er sur over, at Allan har udleveret familien i sine bøger og skuespil.

Så dør faderen, den gamle mælkemand, der i "Kunsten at græde i kor" var kendt for sine tårefremkaldende begravelsestaler. Men som desværre også blev kendt for at have "sovet" på sofaen med sin datter Sanne, når konen havde låst døren til soveværelset.

Allan prøver først at være ligeglad med faderens død, men det fungerer ikke rigtigt. For at gøre noget sender han en bårebuket til begravelsen. Moderen bliver meget rørt over gestussen, så hun ringer til den fortabte søn og inviterer ham hjem igen sammen med søsteren Sanne. Så de tager begge hjem til Sønderjylland. Hun med tasken fuld af psykofarmaka. Han med et stort ønske om at sikre sig, at faderen virkelig er død.

Tilbage i barndomshjemmet begynder tvivlen dog at nage Allan. Mon ikke faderen alligevel holdt af sin søn. Og døde han en naturlig død?

Allan kaster sig ud i et stort opklaringsarbejde. Det afstedkommer den ene absurde scene efter den anden. Det bliver hurtigt svært at overskue, hvilke poser der er rent mel i – hvis nogen, og Allan begynder efterhånden at betvivle selv sin egen uskyld.

Historien fortælles skiftevis fra Allans og moderens synsvinkel, hvilket hjælper med til at understrege pointen, at verdens sande tilstand i høj grad afhænger af øjnene, der ser. Og at ligegyldigt hvor meget man løber og slår sig i tøjret, så er man uløseligt forbundet med sit ophav.

Bogen er meget morsom på den lidt triste måde, for egentlig er det jo ganske sørgeligt det hele. Men Jepsen forstår at dreje det hele et par omgange, så det bliver en fornøjelse at være sammen med disse mennesker, som man på samme tid ikke kan holde ud.

Det plager mig dog (underholder, men plager) at de er så dumme. Især moderen, selvom de andre nu er meget godt med. Men sådan er det måske i Sønderjylland…

Borgen, 2006. 220 sider. Kr. 229,95

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.