Med bind for øjnene af Siri Hustvedt

Oprettet: 01.09.2008 - 12:06

Bog: "Med bind for øjnene" af Siri Hustvedt

Bogens forside

En ung litteraturstuderende flytter fra Midtvesten til New York, hvor hun møder en række sære mennesker, der sætter en pinefuld identitetssøgen i gang hos hende

Forfatter: 
Siri Hustvedt
Udgivet: 
2007
Forlag: 
Per Kofod
Sidetal: 
216
Lån bogen - Køb bogen

Så går den vilde identitetsjagt! Siri Hustvedts debutroman om en ung kvindes forvirrede sind og hendes rejse mod selverkendelse.

Siri Hustvedts første roman kunne meget vel være selvbiografisk. Hovedpersonen Iris Vegan læser litteratur på Columbia Universitet – det samme gjorde Hustvedt. Vegan er Hustvedts mors pigenavn og Iris er Siri stavet bagfra. Desuden har Siri Hustvedt indrømmet, at en sekvens omhandlende en hospitalsindlæggelse ligger meget tæt på hendes virkelige liv. Dette er dog bare gisninger.

Om ikke selvoplevet, så er det en historie om identitetsforvirring og virkelighedsflugt. Historien om Iris Vegans søgen efter egen identitet er fortalt i fire overordnede afsnit – disse er ikke kronologiske, så det er først, når man nærmer sig slutningen, at man kan begynde at stykke det hele sammen og se det større perspektiv.

Man lærer Iris at kende som en ung, sandhedssøgende studerende, gennemsnitligt sær på den selvransagende facon. I takt med at historien flyder videre, kommer man dog længere ind i et alvorligt identitetsforvirret sind. Iris kommer ud for lidt af hvert. Hendes oplevelser som Klaus, et mandligt alter ego, skubber hende næsten ud over kanten, men takket være et kærlighedsforhold til én af sine lærere, oplever hun kun et glimt af det bundløse dyb.

Der er rigtig meget guf for litteraturelskere i denne bog. Siri Hustvedt skriver som en drøm, og selvom man måske ikke altid kan følge med i de filosofiske betragtninger, så har man alligevel altid følelsen af at forstå. Man kan ikke andet end nyde både ord og stemninger. Og stemning er Hustvedts varemærke. Hun kan skrive så det driver én koldt ned af ryggen, og de mennesketegninger, hun kan diske op med, er ikke for sarte sjæle.

Siri Hustvedts skrivestil minder meget om Paul Austers, hvilket ikke så underligt, når nu de er mand og kone. Der finder sikkert en stor del ægteskabelig sparring og inspiration sted.

Jeg kan anbefale denne bog, hvis man sætter pris på ord, stemninger og den menneskelige psykologi tilsat en dosis filosofi. Den når ikke helt på højde med Hustvedts senere roman ”Det jeg elskede”, men der skal også meget til!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.