Martha Peake af Patrick McGrath

Oprettet: 15.02.2002 - 09:00

Bog: "Martha Peake" af Patrick McGrath

Bogens forside

Gotisk, historisk roman, som foregår i 1770'erne i det vilde Cornwall, i det fattige og snavsede London, og i de engelske kolonier i Amerika under frihedskrigen

Forfatter: 
Patrick McGrath
Udgivet: 
2001
Forlag: 
Tiderne Skifter
Sidetal: 
334
Lån bogen - Køb bogen

Lån bogen på

Historien begynder i det vindomsuste Cornwall, hvor romsmugleren Harry Peake i fuldskab sætter sit hus i brand og derved bliver skyld i sin elskede kones død, samtidig med at han får ødelagt sin ryg, da en bjælke falder ned over ham.

Harry ser sit handicap som en straf og rejser til London med sin unge datter, Martha, hvor han prøver at sone sin skyld og skaffe penge til mad og husly ved at fremvise sin deforme ryg og oplæse poesi på snuskede pubber i byens dårligste kvarterer.

Videnskabsmanden Lord Drogo ser en opvisning og overtaler Harry til - mod betaling - at lade sig bruge i videnskabens hellige navn. Denne ydmygelse fører til, at Harry mister den sidste rest af sin værdighed, og han genoptager sit voldsomme alkoholmisbrug. En lang deroute begynder, der når bunden, da Harry voldtager sin datter og gør hende med barn.

Martha, som ikke mere kan blive hos sin far, søger hjælp hos Lord Drogos assistent William, der hjælper hende til et nyt liv i de engelske kolonier, og her bliver hun aktiv i den amerikanske frihedskrig.

Romanen indeholder alle den gotiske gysers traditionelle virkemidler: vindomsuste sumpområder, dunkle slotte og gale videnskabsmænd, og miljøbeskrivelsen af Londons beskidte gader er fejende flot. Mens man læser, kan man ligefrem lugte den ulidelige stank af menneskeligt affald i de små gyder og fra Themsens beskidte vand, og Martha Peake vækker i sin første halvdel minder om Charles Dickens.

Problemet er, at historien knækker over i to. Den første halvdel af romanen foregår i England og lever helt op til den gotiske gysers traditionelle fortællestil. Den anden halvdel foregår i de engelske kolonier i Amerika, og her brydes stilen, idet historien mere bliver en traditionel historisk skæbneroman om de amerikanske kolonisters heltemodige frihedskamp mod et ondt undertrykkende regime, med Martha som symbolet på selve denne kamps martyrium og sejr.

Sammenkædningen af romanens to dele bliver ikke helt overbevisende, men det er muligt, at McGrath ønsker, at de to halvdele skal symbolisere hver sin tid og sit menneske. Første halvdel symboliserer så stilstand, menneskeforagt og individet bundet i en ubrydelig samfundsorden, mens anden halvdel symboliserer forandring, dynamik og det nye frihedssøgende individ - England i modsætning til det nye land, Amerika.

Til trods for disse kritikpunkter er romanen underholdende og et bekendskab værd - især p.g.a. sproget og de fine miljøbeskrivelser. Så kan man bære over med nogle mindre urimeligheder i historien, er den absolut spændende, og det er en af de romaner, som læseren enten vil elske eller hade.

Tiderne Skifter, 2001. 234 sider

BogWeb - 15. februar 2002

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.