Magiske frø af V. S. Naipaul

Oprettet: 07.11.2005 - 13:05

Bog: "Magiske frø" af V. S. Naipaul

Bogens forside

Willie Chandran er midt i livet, men uden mål. Han slutter sig til en oprørsgruppe i Indien, som kæmper for de fattigste kasters rettigheder, men Willie indser snart at kampen er uden mening.

Forfatter: 
V. S. Naipaul
Oversætter: 
Jesper Klint Kistorp
Udgivet: 
2005
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
280
Lån bogen - Køb bogen

En fortryllende og intens bog, der handler om guerillabevægelser og om det moderne menneskes holdning til disse.

Helt enkel er bogen ikke; den rummer mange skismaer.
Hvad skal Willie, der tidligere har opholdt sig i Afrika, gøre med sit liv? Skal han slutte sig til oprørerne hjemme i Indien, eller skal han vælge en mere vesteuropæisk tilgang til livet?

Willie Chandran, hovedpersonen i denne roman af nobelprisvinderen fra 2001, V. S. Naipaul, vælger det første: han slutter sig til nogle oprørere dybt inde i de indiske skovområder, tilskyndet af sin søster Sarojini, der bor i Berlin. Hun sætter ham i bogstaveligste forstand på et fly, der bringer ham lige ind i guerillaernes favn.

Her bliver Willie en slags kastebold mellem de forskellige guerillabevægelser, og han avancerer hurtigt til at blive en af de ledende personer i en af oprørsbevægelserne. Han lader sig kort sagt føre og ender med at blive våbenkurér. Han mister undervejs sin gode ven, og det sætter sit præg på Willie gennem resten af bogen.

Der går otte år i den indiske jungle. Til slut bliver Willie Chandran sat i fangelejr, og her får han rig lejlighed til at tænke over sit liv: hvad vil han med det, der er tilbage, hvis han nogensinde slipper fri fra dette intetsigende helvede? Og har det været det hele værd?

Igen kommer søsteren ind i billedet, lyslevende og fra en virkelig verden. Hun redder ham fra intetheden. Willie kan igen vende tilbage til civilisationen, denne gang England, hvor han tidligere har boet. Han kommer til at bo hos den samme familie, han boede hos, inden han drog til Afrika. Han oplever, hvordan denne familie lever i den vestlige verden – med alle den vestlige verdens trængsler og behov. Men er dette bedre end Afrika eller Indien? Willie Chandran må videre med sit eget liv og finde sit eget ståsted.

Det er en fortryllende og intens bog, V. S. Naipaul her har skrevet. Den kan læses som en fortsættelse af romanen "Et halvt liv", der skildrer Willies liv i Afrika, men den kan også læses som en selvstændig roman. Især er skildringen af guerillabevægelserne meget stærke, det er næsten, som om læseren står – som Willie gør det – ved siden af oprørerne og nærmest lader sig forføre. "Magiske frø" rummer håb om, at der - på trods af vor splittede verden med kultursammenstød - stadig er en drøm, et håb om at sprede 'magiske frø' i den komplicerede verden, vi lever i.

Oversat af Jesper Klint Kistorp. Gyldendal, 2005. 280 sider. Kr 299,-

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.