Mado af Hanne Højgaard Viemose

Oprettet: 04.09.2015 - 11:40

Bog: "Mado" af Hanne Højgaard Viemose

Bogens forside

Hannah, Hanne og Anne kalder hovedpersonen sig selv i Hanne Højgaard Viemoses roman Mado. Romanen pendulerer frem og tilbage over grænsen mellem selvbiografi og fiktion.

Udgivet: 
2015
Forlag: 
Basilisk
Sidetal: 
219
Lån bogen - Køb bogen

Vild, rå og rørende roman om en kvinde, der i fragmenteret form fortæller om moderskab, parforhold, sex, angst, ånder og overlevelse – både mentalt og fysisk.  

Med stor fornøjelse læste og anmeldte jeg i 2011 Hanne Højgaard Viemoses debutroman ’Hannah’. Og med mindst lige så stor fornøjelse har jeg nu læst og anmeldt Viemoses anden roman ’Mado’, der på visse punkter har en del tilfælles med ’Hannah’ men på andre stikker meget dybere end debutromanen.

Den vildskab og råhed, som Viemose både sprogligt og tematisk foldede ud i sin debut, er stadig til stede – og heldigvis for det! – men en modenhedens alvor har også fået mæle i ’Mado’, og dét er med til at gøre denne roman til en formfuldendt toer, der på det bestemteste understreger, at Viemose er en forfatter, man skal have respekt for. Hun skriver med hud og hår, og det gør hun fa’me godt!

Den kvindelige hovedperson, hvis navn kan være både Anne, Hannah eller Hanne, fortæller i fragmenteret form om sit liv, der romanen igennem udspiller sig i både Korea, på Island og i Gellerupparken i Århus. Hun føder et drengebarn i Korea, som hun forlader (altså, både Korea og drengen), og med ujævne mellemrum hjemsøges hun rent åndeligt af det barn. Senere i livet, da hun er rejst til Island for at skrive en opgave til sit antropologistudie, møder hun manden Sveinn/Jussi/Steinn (fra nu af bare kaldet Jussi), som hun får to sønner med. Jussi er sindslidende, og det er vores heltinde, hvilket jeg ikke tøver med at kalde hende, og hvilket jeg vil redegøre for om et øjeblik, faktisk også. Angsten lader til at være et eksistensvilkår, gemt som den er i både moderskabet, selvopholdelsesdriften, ensomheden og også i fællesskabet.

Som i et hvilket som helst andet liv, er der ups and downs, og i Anne/Hannah/Hannes tilfælde er der altså smæk på såvel ups som downs. Og det er her, jeg finder mit belæg for at omtale hende som romanens heltinde. Livet, moderskabet, parforholdet er et slid – mentalt og fysisk – men som læser er jeg ikke et sekund i tvivl om, at hun besidder den råstyrke, der skal til, for igen og igen at bringe sig selv på fode. Både som mor og som menneske.

Tilværelsen er som bekendt ikke for sarte sjæle, og historien i romanen er både barsk og smuk, men ikke uden en vis lune og humor sine steder. Viemose skriver på den ene side med en jordnær ægthed og på den anden side med en følsomhed i sproget, som blot understreger det første.

Autofiktion? Well – who cares?!

Oprindeligt skrevet af Maria Guldager Rasmussen, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.