'Månefotograf' af Susanne Cromwell & Eva Botoftes 'Hovedskud eller bare pletter'

Oprettet: 08.11.2013 - 16:22

Månefotograf af Susanne Cromwell

Eva Botofte: Hovedskud eller bare pletter

 

 

Forlaget Poesiens Hus Rosette

I serien Poesiens Hus Bibliotek

 

2013

111 sider

 

I denne digtsamling deler to kvindelige debutanter pladsen. Susanne Cromwell lægger ud med Månefotograf og Eva Botofte afslutter med Hovedskud – eller bare pletter.

Susanne Cromwell (f. 1956), digter og billedkunster, komponerer i Månefotograf små virkelighedsfortættede øjebliksbilleder. Versene står som korte farverige glimt, hvori det enkelte ords symbolske vægt spiller en betydelig rolle. Observationer og gengivelser af byen, naturen og mødet imellem mennesker står som minimalistiske og ordknappe strofer. Af og til forsvinder virkeligheden imellem linjerne og bliver opløftet til skrøbelige og rene pust af noget andet. Oplevelsen af digtene tydeliggør, at Cromwell også har en anden tilgang end blot den lyriske - nemlig den visuelle. Cromwell laver ridser i overfladen på teksten og afslører derigennem at virkeligheden har mange dimensioner:

Månefotograf side 14

Skybrud

De har gravet

en tunnel

foran

køkkenvinduet

flere huse er

forsvundet

siger jeg

naboen banker på

og vil ha' mit køn

Det genkendelige scene afbrydes af et fremmed element og kontrasten bliver til små øjeblikke af chokerende sandhed. Med digtene Sha Tin, Dou Sang og Tao Fong Shan (side 41, 42 og 43) viser Cromwell uddrag fra en poetisk rejsedagbog. Vi bevæger os formentligt i området omkring Hong Kong og Taiwan og det er ganske tydeligt, at vi ikke længere befinder os i de københavnske parker. Splitøjeblikke med billeder af bjerge og templer brydes her af små bidder menneskelig vilje, der med de tre sidste ord illustrerer livets alvor og flygtighed:

 

 


Sha Tin

 

Bjerget

forskrækker

mine øjne

tynde blade

blæser op

på husene

hænger ord

røde på guld

LUCK

FORTUNE

WEALTH

 

----------------------------------------------------------

Eva Botofte (f. 1960) er uddannet indenfor både kunsthistorie, litteratur og sprog. Hun skriver sansemættet, dramatisk og intenst. Hos Botofte bliver virkeligheden langt mere absurd og påtrængende end hos Cromwell. Men også hos her bliver legen med sproget og forfatterens interesse for billedkunst og billedsprog tydelig. Man fornemmer hvordan hun nærmest tænker digtene ud i tredimensionelle konstruktioner, der står som finurlige skulpturer på det hvide ark.

Hovedskud eller bare pletter består af 59 nummererede digte; Nogle korte andre længere, men fælles for dem alle er den ikke-eksisterende titel og den konsekvente brug af små bogstaver.

Hvor man får fornemmelsen af at Cromwell hvisker, er Botoftes tekster langt mere intense og fyldige. Hovedskud eller bare pletter er både skarp og krævende, men også nærværende, legesyg og elegant. I følgende digt leger Botofte med oversættelses-spidsfindigheder og sprogets konstruktionsmuligheder. Det virker næsten panoramisk her, hvor ganske få ord afdækker hele historien: 

 

55

 

 

i disse år

regner det øjne og hår

aldrig

hunde og katte

 

ofrene er få

kun fugle og børn

ligger spredt i landskabet

overalt

kaster du og kastanjen i trods

jeres lysegrønne miner

mod felter af det rindende

(Side 107)

Susanne Cromwells og Eva Botoftes tekster kan sagtens dele omslag, faktisk synes det, at være et vældig gavnligt naboskab for begge parter. Både Månefotograf og Hovedskud eller bare pletter ville have klaret sig virkelig godt alene og hver især har de deres egen fulde berettigelse og mening. Den måde hvorpå man bevæger sig fra Cromwells ro til Botoftes intensitet, bidrager med en særlig energi og udvider læseoplevelsen.        

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.