Lysets handlinger af Ettore Rocca, Duncan Macmillan, Pia Skogemann og Peter Brandes

Oprettet: 11.07.2013 - 10:09

Bog: "Lysets handlinger" af Ettore Rocca

Bogens forside

Om Peter Brandes (f. 1944) kunstværker i Vejleå Kirke fra de første skitser til det færdige resultat. Om glasmosaikker, døbefont, orgel, sølvtøj, alterbord, lysglobe, skulpturer og krucifiks

Forfatter: 
Ettore Rocca
Forfatter: 
Peter Brandes
Forfatter: 
Duncan Macmillan
Forfatter: 
Pia Skogemann
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Aarhus Universitetsforlag
Sidetal: 
239
Lån bogen - Køb bogen

En fremragende dokumentation for tilblivelsen af et moderne hovedværk i dansk kirkearkitektur

Peter Brandes (f. 1944) er en så markant nutidig kunstner, at han blev betroet det kunstneriske ansvar for et af de mest ambitiøse og gennemarbejdede kirkebyggerier i Danmark i mange år, nemlig Vejleå Kirke i Ishøj. Selve kirkebygningen er i virkeligheden skabt over ganske klassiske idealer for udformningen af det hus, hvor jo Gud og menighed mødes. Proportionerne er overskuelige, og rummet tilgodeser naturligt den gældende liturgi. At kirken så også er blevet et magisk sted, må tilskrives Brandes' kunstneriske formåen, ikke mindst som den kommer til udfoldelse i kirkens glasmosaikker, i lysets liv i kirkerummet.

Forfatterne gennemgår det historiske forløb, hvor en model af kirken med glasudsmykningen blev anvendt til at analysere og vurdere lysets gang og indgriben i kirkerummet, både som lysindfald og genskin. Brandes mosaikker er udformet i hans karakteristiske billedsprog, hvor forenklede figurer som for eksempel menneskekroppen kan genkendes i nonfigurative farveflader i et stramt farvevalg.

Det er meget fascinerende at følge udviklingen i arbejdet i det utroligt flot illustrerede værk. Brandes har valgt at få optrykt også sine "urskitser", det vil sige de første spontane rids til mosaikkerne, der har motiver fra såvel det nye som det gamle testamente med lidelsen som det gennemgående tema. Brandes giver ved denne fremgangmåde læseren indblik i selve den kunstneriske proces fra starten med den første skitse til det endelige resultat med mosaikkerne på plads i kirkerummet. Det er meget specielt og meget berigende.

Brandes har også udformet kirkens inventar med krucifiks og kirkesølv, og han har haft indflydelse på udformningen af ikke mindst kirkens orgel, og på den måde er tingene i sammenhæng og spejler hinanden - som når for eksempel det højglanspolerede kirkesølv fanger lyset, som det strømmer ind fra mosaikkerne og reflekteres fra væggene. Det er her, så meget af kirkens magi ligger, forstår man.

Bogens velskrevne og kyndige tekster omhandler meget det grundlæggende: Mødet mellem Gud og menighed, det fuldkomne over for det ufuldkomne. For eksempel skriver Duncan Macmillan: “Hvis vores forståelse af kosmos og vores forestilling om individets overlevelse på den ene side af døden bliver absurd, så har vi - uanset det at kunsten og religionen så længe har haft den opgave at minde os om det, hvilket de også gør i deres samspil her - gennem den indsigt det privilegium, at vi forstår, at vi selv som dødelige har del i noget udødeligt, noget uendeligt større end det ligger til os at kunne forstå. Disse vinduer symboliserer den slutning og stræben. Vi kan ikke trænge igennem dem, og dog kan vi se lyset, der gennemstrømmer dem og det budskab, det fører med sig. Det er menneskets vilkår, der så smukt vises her”ª.

Bogen er en statelig dokumentation, en fin bog om kirke, kunst og tro, der fornemt markerer tilblivelsen af et hovedværk i moderne dansk kirkekunst og -arkitektur, en bygning, der fortjent er blevet besøgt af over 200.000 gæster igennem de seneste ti år.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.