Løvinden: et portræt af Karen Blixen af Anne-Caroline Pandolfo, illustreret af Terkel Risbjerg

Oprettet: 21.07.2017 - 10:57

Bog: "Løvinden: et portræt" af Anne-Caroline Pandolfo

Bogens forside

Løvinden, Karen Blixen,var en kvinde forud for sin tid – for stor til sit land og for vild til sit køn. 

Udgivet: 
2017
Forlag: 
Fahrenheit
Sidetal: 
189
Lån bogen - Køb bogen

Betagende grafisk roman om en usædvanlig kvindes bemærkelsesværdige livshistorie.

Karen Blixen er en af Danmarks mest internationalt kendte forfattere. Lidt af en bedrift i betragtning af at hun blev født i 1885, og som pige naturligvis kun blev undervist i hjemmet. I 'Løvinden' tegner det fransk/danske ægtepar Anne-Caroline Pandolfo og Terkel Risbjerg et loyalt portræt af hende i ord og billeder.

Pandolfo og Risbjerg fortæller dog hele historien, som begynder ved ”Tannes” fødsel i 1885. Hendes forældre var eventyreren Wilhelm Dinesen og den strengt opdragede Ingeborg Westenholz. Tanne voksede op i hjemmet Rungstedlund, og Wilhelm rejste meget ud, men når han var hjemme, var Tanne hans ubestridte yndling, og de havde et helt særligt fællesskab. Da Tanne var 10 år, begik Wilhelm selvmord, og de følgende år måtte hun indordne sig morens regler. Men Tannes ånd var ikke til et regelret borgerligt liv. Bøgerne blev hendes redning til hun i 1903 fik overtalt familien til at lade hende studere på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, dog uden den store succes.
Først nogle år senere slipper Tanne fri af borgerskabets lænker, da hun under et ophold hos familien på Frijsenborg Slot møder Hans von Blixen-Finecke og forelsker sig hovedkulds. Det bliver dog hans tvillingebror, Bror Blixen-Finecke, hun gifter sig med, og i 1913 drager de til Afrika for at drive en kaffefarm. Ægteskabet er ikke lykkeligt, men det er Tannes forhold til Afrika. Så da Tanne opdager, at Bror har smittet hende med syfilis, bliver de skilt, men Tanne bliver på farmen. Herefter følger en årrække, hvor Tanne møder sit livs store kærlighed Denys og forsøger at drive farmen. Men Denys dør, og farmen går fallit, så i 1931 vender Tanne meget mod sin vilje hjem til Rungstedlund. Det er i årene herefter, at hun begynder at skrive og opnår stor anerkendelse, først i udlandet og siden tager også danskerne hende til sig. 

Jeg blev nærmest fra første side revet med af Pandolfo og Risbjergs grafiske roman. Dels levede Karen Blixen et spændende liv, som oprulles for læseren i betagende illustrationer og letbegribelig tekst. 

Dels skinner den fantasi og fortælleglæde, som præger Blixens forfatterskab, også igennem i fortællingen. Tanne får kort efter fødslen besøg af syv usædvanlige feer, som hver især giver hende en gave, der er med til at definere hendes personlighed og påvirke retningen af hendes liv. Blandt feerne er filosoffen Nietzsche, fortællersken Sheherazade fra 1001 nats eventyr, William Shakespeare og ikke mindst Djævlen, som smider mange ulykker på hendes vej, men som dermed også indirekte giver hende inspirationen til sit senere forfatterskab. 

Illustrationerne er tegnet i akvarel og holdt i douce farver. Risbjerg leger med sideopbygningen, så nogle sider er en stor illustration uden kant, mens andre sider er mere traditionelt opbygget med indrammede striber. Stilen er trods de eventyrlige indslag holdt naturalistisk, uden at Risbjerg dog føler sig forpligtet til at gengive enhver detalje. 

Helhedsindtrykket er en betagende udgivelse. Man kan godt argumentere for, at Karen Blixens kant ikke ses særligt tydeligt i de kønne akvareller, men alt i alt synes jeg dog, at teksten, illustrationerne og historien tilsammen beretter en usædvanlig kvindes bemærkelsesværdige livshistorie på vellykket vis.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.