Litteratur på kryds og tværs af Sven Hakon Rossel

Oprettet: 01.05.2013 - 08:28

Bog: "Litteratur på kryds og tværs" af Sven Hakon Rossel

Bogens forside

Essays om perspektiver og det centrale i dansk og udenlandsk litteratur, især med udgangspunkt i den biografiske metode, der med udgangspunkt i digterne og deres samtid undersøger, hvordan de brede

Forfatter: 
Sven Hakon Rossel
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Hovedland
Sidetal: 
378
Lån bogen - Køb bogen

En flot samling litterære avis-essays, der viser Rossel som en fornem repræsentant for den brede litteraturformidling. 

Sven Hakon Rossel (f. 1943) er professor i nyere skandinavisk litteratur ved universitetet i Wien og har et omfattende forfatterskab bag sig. Han fortæller selv, at det akademiske klima i Danmark har fået ham til at vælge en karriere uden for fædrelandet. Heldigvis har det ikke betydet et farvel til dansk litteratur, tværtimod har Rossel i årevis skrevet kronikker eller litterære essays til danske aviser, primært Berlingske Tidende. Og heldigvis har han nu valgt at samle en broget og frodig buket af disse essays til denne meget velkomne udgivelse.

Rossels metode er den biografiske kombineret med den tekstnære ‘close reading’, fortæller han selv, og hans sigte med denne udgivelse er ganske enkelt at give publikum læseglæde - og det er vel et smukt formål! Og et formål, Rossel i den grad kan leve op til.

Værket spænder meget vidt i tid og rum. Rossel kan skrive om en oldtidsdigter som Seneca, han kan skrive om de engelske klassikere som Walter Scott og Charles Dickens, han kan skrive om sin samtids østrigske litteratur, og han kan skrive indsigtsfuldt om danske ny-klassikere som Klaus Rifbjerg og Svend Åge Madsen - friskt, perlende og med stor viden.

Typisk tager Rossel udgangspunkt i en mærkedag, en forfatters fødselsdag, en årsdag for udgivelsen af at hovedværk eller lignende. Således også i bogens første essay, som jeg vil bruge som eksempel, et essay, der markerer B.S.Ingemanns 150-års dødsdag. Overskriften er ‘Den dæmoniske Ingemann’. Dæmonisk? Ingemann? Den milde digter fra Sorø med de nationalromantiske romaner og de elskede morgen- og aftensange? Hvor ser Rossel den dæmoni?

Den ser han i de stort set ukendte og glemte dele af Ingemanns faktisk meget omfattende forfatterskab, hvor Rossel for eksempel finder en særdeles makaber historie i digtet ‘Nattevandrerinden’ fra 1813, hvor Elina vandrer ud på kirkegården til et stævnemøde med sin elskede - der er et skelet!

Det hedder i digtet, citerer Rossel:

"(...) Og Pigen hensmelter i rædsomme Lyst,
Og klynger sig fast til den Døde;
Paa Graven de sidde som Brudgom og Brud (...)"

Så fik vi lige den dimension af Ingemann med! Og med til historien hører så, at Rossel kan vise, hvordan denne skrækromantiske dæmoni faktisk er en væsentlig del af Ingemann, der ifølge H.C.Andersen, som Rossel citerer, elskede at fortælle spøgelseshistorier. Og tematikken kan forfølges i hele Ingemanns forfatterskab, slutter Rossel. Og sådan fik han kastet nyt lys på og nyt liv i et forfatterskab, vi måske troede, vi kendte. Det er ganske enkelt blændende!

Bogen er fremragende litteraturformidling til et meget bredt publikum. 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.