Linden Hills af Gloria Naylor

Oprettet: 01.12.2006 - 13:06

Bog: "Linden Hills" af Gloria Naylor

Bogens forside

Bedemanden Luther Nedeed grundlagde Linden Hills som et fashionabelt boligkvarter for negre i 1830'rne - Hver ny generation rummer en ny Luther, som videreudvikler projektet, men råddenskaben bag m

Forfatter: 
Gloria Naylor
Udgivet: 
1985
Forlag: 
London : Hodder and Stoughton
Sidetal: 
304
Lån bogen - Køb bogen

Gribende kollektivroman om de amerikanske negres drøm om at opnå ligeværdighed i et samfund, domineret af hvide, fortalt gennem dramatiske og sørgelige skæbner.


Anbefalet af bibliotekar Birgitte Tindbæk, Gentofte Bibliotekerne


Linden Hills er højstatus-adresse for sorte yuppier. I dette mondæne boligkvarter kan velhavende sorte familier glemme alt om deres fortid. Kvarteret er grundlagt af den første Luther Nedeed i 1830’erne, og i årene fremover styrer familien Nedeed det lille samfund.
Det mandlige overhoved i familien – han hedder altid Luther - er den lokale Godfather, det er ham, der bestemmer, hvem der skal flytte ind og ud, og det er ham, der begraver indbyggerne – han er nemlig byens bedemand. Og han er repræsentant for det, der engang var sort stolthed, men som nu er udartet til magtsyge.

Til dette velpolerede kvarter kommer – i nutiden – to unge digtere og påtager sig tilfældige jobs, og gennem dem afsløres, hvad der gemmer sig bag de idylliske facader, hvordan det virkelig står til i de smukke villaer på bakkeskråningen, hvor, ifølge Gloria Naylor, hykleri og svindelnumre trives, fordi de sorte har sat personlig succes og karriere højere end bevidstheden om, hvor de hører til.

Værst står det til i det Nedeedske hjem, hvor nutidens Luther Nedeed forstøder sin kone og lille søn og spærrer dem inde i balsameringskælderen. En sand familietragedie. Mange andre skæbner, tragiske og groteske, stifter vi bekendtskab med, og slutningen er et drama af næsten gotisk uhygge.

Gloria Naylor beskriver et sandt helvede, befolket af mennesker, der er åndeligt døde, for det eneste, der står i deres brustne øjne er usynlige dollartegn.

De har glemt deres rødder og kastet vrag på de ægte værdier i kampen for at blive respekteret og nå til tops i samfundet.

De har uden forbehold købt den hvide amerikanske drøm, solgt deres sjæl for at komme på Harvard og få de gode, ansvarsfulde stillinger. De har mistet hudfarven og allierer sig med hvide racister for at holde fattige og uuddannede ude af kvarteret, alt imens de tilbeder kapitalen og bedsteborgerligheden.

Man har som læser været grueligt meget igennem, når man når sidste side, men man fortryder det ikke, for Gloria Naylor er hjertevarm og rødglødende med en veludviklet sans for de svage, men ser også det komiske i det tragiske.

Har du fået smag for mere af hendes besættende prosa, så prøv også den fremragende ”Kvinderne på Brewster Place”.

Oversat fra amerikansk af Kurt Kreutzfeld efter 'Linden Hills'. Gyldendal, 1986.  319 sider

Læs mere om Gloria Naylor og hendes forfatterskab:

AALBC.com – a website dedicated to Black Books

VG: Artist Biography: Gloria Naylor

Lån bogen på Bibliotek.dk

Køb bogen


 

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.