Lila af Marilynne Robinson

Oprettet: 02.03.2015 - 14:36

Bog: "Lila" af Marilynne Robinson

Bogens forside

Da Lila møder Pastor John Ames ændrer hendes liv sig markant, og hun skal finde en måde at få fortiden til at hænge sammen med nutiden.

Forfatter: 
Marilynne Robinson
Oversætter: 
Juliane Wammen
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
264

Uendeligt rørende og lavmælt kærlighedshistorie om hjemløse Lila og den ældre, menneskekloge og -kærlige præst i den lille by Gilead, som vi kender fra Robinsons tidligere mesterværker.

Vi kender den lille by Gilead i Iowa fra forfatterens tidligere to romaner, 'Gilead' og 'Hjemme'.  Romanens hovedskikkelse er Lila, præsten John Ames' hustru og moderen til sønnen, som 'Gilead' er rettet til. Vi er således kronologisk tidligere end de to andre romaner, og foruden den enestående kærlighedshistorie, som bogen er, får vi et detaljeret og rystende billede af den hårde hverdag for de omrejsende landsarbejdere i USA omkring depressionen.

Lila er barn i en familie, hvor børnene er henvist til et liv dårligere end de vilde kattes. En dag får den hjemløse kvinde, Doll, øje på den 3-5-årige pige siddende om natten uden for en elendig hytte. Doll beslutter, at hun vil gøre alt for, at den lille skabning skal leve og tager hende med sig ud på vejene.

Dette liv ser Lila nu tilbage på, mens hun går og venter på sit og præstens barn. Vi følger Lila ankomme til den lille by, Gilead, hvor hun fik lidt arbejde rundt omkring på gårdene og installerede sig i et forladt skur midt i en majsmark. En dag søger hun tilflugt for et skybrud i kirken, og her møder hun præsten. De to finder hinanden som sjælevenner, og Marilynne Robinson får i skildringen af den uendelige kærlighed, der vokser op mellem de to meget forskellige mennesker, skabt et af de mest rørende billeder, jeg har mødt i en roman.

Umiddelbart er det med meget få virkemidler, men beskrivelsen af, hvordan de to mennesker lidt efter lidt kommer til at være alt for hinanden, er sjælden. Og som nævnt er Lilas tilbageblik på det hårde liv blandt de omvandrende løsarbejdere meget tankevækkende. Doll er fx på et tidspunkt væk fra gruppen så længe, at de andre når at efterlade den lille Lila som et uønsket dyr. Doll finder hende mirakuløst igen og er den eneste, der giver Lila den betingelsesløse kærlighed. Pånær selvfølgelig præsten i Lilas voksentilværelse.

Denne bog er ren læseterapi, og den lægger sig som et varmt og smukt tæppe omkring det måske krimitrætte sind. 

Originally published by Beth Høst, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.