Lidt for ordrig røverroman

Oprettet: 01.03.2014 - 00:21

Bog: "Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt" af Jonas Jonasson

Bogens forside

Skrøne og humoristisk fortælling om den åndsfriske Allan Karlsson flygter på sin 100 års fødselsdag fra sit plejehjem ud i den svenske provins, hvor eventyr, sære eksistenser, kriminelle typer og d

Forfatter: 
Jonas Jonasson
Oversætter: 
Anders Johansen
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Modtryk
Sidetal: 
371
Lån bogen - Køb bogen

Røverroman om hvad der skete da en 100-års-fødselar forsvinder fra plejehjemmet – udmærket læsning, hvis man kan lide tykke røverromaner

Folks opfattelse af humor er uhyre forskellig, derfor var det værste spørgsmål, jeg kunne komme ud for, da jeg arbejdede: ”Kan du ikke anbefale en morsom bog?” Jeg var helt blank, med tiden lærte jeg mig dog et par humoristiske forfattere, men om jeg ramte plet, ved jeg ikke. Lidt trist, fordi folk der gerne vil læse en morsom bog, ofte er folk med problemer, de gerne vil flygte fra.

Nu er jeg i årevis blevet tudet ørene fulde om hvor morsom 'Den hundredeårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt' var, så jeg tog den med på ferie.

Som ferielæsning er den ok, men så heller ikke mere. Den opmærksomme anmeldelseslæser har nok på dette tidspunkt konstateret, at jeg sagtens kan få armene ned over bogen og nok heller ikke gider bruge tid på den talkyndige analfabet. Forfatteren ville skrive en røverhistorie, og det har han gjort, men det er nok ikke lige min smag.

'Den hundredeårige ...' består af to dele, og hvis Jonasson havde begrænset sig til den ene, kunne jeg godt være med, faktisk er den lidt i HasseTage-stil. Nemlig historien om hvad der skete, da Allan Karlsson (hvem kalder forresten sin søn Allan i Sverige i 1905? -en kommunistisk far, måske? Men med tanke på barnets kommende internationale bedrifter, er det jo et godt navn) på sin 100-års fødselsdag kravler ud af vinduet på plejehjemmet og forsvinder, efterladende lokalpressen og de lokale pampere, som gerne vil afbildes sammen med en eller anden der er noget, fx 100 år. Iført tøfler tusser han hen på rutebilstationen og tager den første bus så langt som hans penge rækker, medbringende en trillekuffert en tissetrængende yngling har overladt i hans varetægt.

Snart har han politi og røvere i hælene og bliver udråbt som massemorder af en publicitytrængende anklager.

Så vidt så godt. Havde Jonasson holdt sig til denne historie, kunne han være en ægte HasseTage (Hans Alfredsson/Tage Danielsson)-arvtager, men vi skal absolut belemres med Allan Karlssons livshistorie i de 100 år han har levet: svensk underklasse, spansk borgerkrig, Los Alamos- basen, Teheran, Moskva, Gulag, you name it ... Og hver gang møder han en kendt person i verdenshistorien, fx Franco, Churchill og Mao og foretager sig noget, der ændrer historiens gang.

Det er simpelthen for meget, Jonasson burde kende begrænsningens kunst. Det kunne Tage Danielsson, da han skrev 'Buschaufføren der tænkte at hva faen', en vidunderlig novelle, som 'Den hundredeårige ,,,' også kunne have været - hvis Jonasson havde kendt begrænsningens kunst.

Men havde jeg stadig arbejdet, var Jonasson kommet med i mit repertoire som morsom bog - og havde sikkert ramt plet flere gange.

Jeg turde simpelthen ikke foreslå folk de bøger, jeg selv synes er morsomme, fordi min humoristiske sans drejer sig i retning af det satiriske, hvor især sproget betyder uendelig meget.

Men hvis nogen vil vide, hvilke bøger jeg har moret mig over, kan jeg nævne:

- Erlend Loe: Doppler
- Hallgrimur Helgasson: Lejemorderens guide til et smukt hjem (læste, dvs. hørte den som lydbog, bl.a. i en nordjysk rutebil og måtte virkelig udøve selvkontrol for ikke at bryde ud i latterbrøl - og dét gør man ikke i nordjyske rutebiler)
- Douglas Adams: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
- og så selvfølgelig Tage Danielsson

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.