Legetøj af H. C. Branner

Oprettet: 22.08.2011 - 18:17

Bog: "Legetøj" af H. C. Branner

Bogens forside

En studie i magtens psykologi, demonstreret på et legetøjsfirmas personale fra chefen til lagerarbejderen.

Originaludgave: 1936

Forfatter: 
H. C. Branner
Udgivet: 
1936
Forlag: 
Borgen i samarbejde med NDL.
Sidetal: 
315
Lån bogen - Køb bogen

Kollektivroman om et københavnsk legetøjsfirma med filialer i provinsen – og om klassesamfundet og den politiske situation i 30erne … Branners debutroman.

Kejserboderne hedder det, firmaet, som sælger legetøj og lignende en gros. Et firma med overklasse, middelklasse og underklasse. Familiefirmaets chef, den Napoleon-begejstrede Herman Kejser og salgschefen Feddersen, kaldet ’Gedden’, styrer med magtfuld hånd personale og legetøj, så man ikke kan lade være med at drage parallel til udviklingen i Tyskland, da nazismen kom til magten.

Og det er da også helt sikkert forfatterens intention, sådan som han bruger ord som ’heroisk livsopfattelse’, ’den stærke mand’ m.fl. ’Gedden’ tror bestemt, at frygt og terror er vejen til øget tempo og mindre fejlprocent. Men da han får øget magt i firmaet, stiger fejlprocenten, og personalets nervøsitet nedsætter tempoet!

Kejser og Feddersen er to små, infantile mænd, der aldrig er kommet over, at deres fædre slog og pinte deres barndom ihjel. Og som skaber krig, der bygger på angst. I håb om at opnå tryghed.

Og magt over andre, begær efter magt dominerer på flere planer i Kejserboderne. Der er ikke megen hensyntagen og samarbejde, men 20 mennesker, der æder hinanden op; der bevæger sig rundt i en em af uærlighed og i en verden, hvor man sikrest kommer frem ved at træde de andre ned. En mini-model af klassesamfundet og dets hierarki og stræben efter at regere!

Bag den respektable facade befinder sig et usundt firma – og et usundt samfund – med svamp i træværket og fugt i murene og dårlig økonomi, fordi man sælger dårligt legetøj. Og den lille mand svigter ofte sin personlige integritet; han angiver sin kollega af frygt for at miste sit job eller for udsigten til at avancere. 

Men heldigvis optræder et par sunde unge mennesker, kontorpigen Klara og den tidligere medicinstuderende Martin, der repræsenterer kvindelighed og kærlighed og faglig ambition. Martin forlader den giftige atmosfære i legetøjsfirmaet og vil være psykiater og finde ud af, hvad der er sundt, og hvad der er sygt.

Romanen er et billede af tiden dengang med økonomisk usikkerhed, social lagdeling og politisk ensretning. Den er også en almenmenneskelig fortælling om den lille mand og den store stat og en opfordring til at kæmpe for en mere human verden.

Værd at læse som en velskrevet og tidstypisk beskrivelse af en periode i Danmarkshistorien ..

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.