Lars Skinnebach af Mikkel Krause Frantzen

Oprettet: 22.10.2013 - 09:57

Bog: "Lars Skinnebach" af Mikkel Krause Frantzen

Bogens forside
Forfatter: 
Mikkel Krause Frantzen
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Arena
Lån bogen - Køb bogen

Endnu et flot udspil i Arenas serie af monografier om samtidslitteratur.

Mikkel Krause Frantzen er ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet og anmelder ved Information. Han behandler i denne tredje udgivelse i Arenas monografi-serie en af tidens udfordrende og væsentlige forfattere, nemlig Lars Skinnebach.

Lars Skinnebachs forfatterskab bliver gennemgået kronologisk fra debuten ’Det mindste paradis’ (2000) til forfatterskabets seneste værk ’Øvelser og rituelle tekster’ (2010). Skinnebachs forfatterskab er væsentligt, som sagt, men også udfordrende for læseren i sin bevægelse gennem dets forskellige positioner, som Krause Frantzen meget klart og tydeligt redegør for i den relativt korte monografi.

Han har valgt at behandle forfatterskabet under en række samlende, overordnede begreber, som også bliver kapiteloverskrifter, nemlig: Henvendelse, Affekt, Stil (Misbrug og mislyde) og endelig Klimakrisepoesi. Og under disse overskrifter analyseres og klarlægges forfatterskabets faser fra debutbogens små idyller over en samfundskritik i mellemværket ’I morgen findes systemerne igen’ (2004), hvorefter Krause Frantzen ser en fase med en skepsis over for selve sproget, indtil klimakrisen får den fulde opmærksomhed i forfatterskabets seneste værk. Det er gjort med stor viden og stort overblik, men det forbliver akademisk på den gode måde, velfunderet men enkelt og klart fremlagt, så alle interesserede kan være med her og få nøgler til et forfatterskab, der kræver noget af sin læser.

Hvor konsekvent, Krause Frantzen behandler Lars Skinnebachs forfatterskab, udkrystalliseres i bogens ’Lille efterskrift’, der indledes som følger: ”Så står man her. Med et mislykket projekt i bakspejlet. Det ser ud som om, forfatterskabet befinder sig i en blindgyde, at Lars Skinnebach har fået skrevet sig selv op i et hjørne, som det umiddelbart synes umuligt at komme ud af, videre fra. Æstetisk og politisk.”

Så fik man da det at tænke over. Og en udfordring til fortsat at holde øje med, hvad der rent faktisk i fremtiden vil ske med Lars Skinnebachs kunstneriske praksis. Og det er jo ikke et dårligt resultat. Forlaget Arena har som overskrift for sin monografi-serie sat følgende: ”Med denne serie ønsker forlaget at bidrage til udviklingen af den kvalificerede samtale om nyere, dansk litteratur.”

Det er jo et særdeles prisværdigt formål. Seriens to første bind, ’Morti Vizki’ af Asger Schnack og ’Pia Juul’ af Elisabeth Friis, er lige så indlevede og engagerede nøgler til andre af tidens væsentlige forfatterskaber, og man kan kun håbe, den fortjenstfulde skriftrække kan fortsættes til glæde for "den kvalificerede samtale" om de forfatterskaber, der er væsentlige i samtidslitteraturen.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.