Langt nede af Nick Hornby

Oprettet: 12.09.2005 - 12:05

Bog: "Langt nede" af Nick Hornby

Bogens forside

To mænd og to kvinder mødes tilfældigt nytårsaften på taget af et højhus for at begå selvmord, men fortæller forinden hinanden de forskellige livshistorier

Forfatter: 
Nick Hornby
Oversætter: 
Jan Hansen
Udgivet: 
2005
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
356
Lån bogen - Køb bogen

Fire selvmordskandidater på et af Londons foretrukne selvmordssteder. Langt nede er de! Tager de springet, eller finder de en fælles vej op igen? Hornby svarer med glimt i øjet.

En grå, midaldrende kvinde (Maureen), en vred senpunkertøs (Jess), en skandaleramt tidligere morgentv-vært(Martin) og en amerikansk rockmusiker/pizzabud (JJ) mødes tilfældigt på taget af et af Londons kendte selvmordssteder – højhuset Topper House. De fire har intet andet tilfælles end et mere eller mindre dybtfølt ønske om at ende deres liv nytårsaften. Det får de dog godt og grundigt forpurret for hinanden. I stedet danner de - mere eller mindre frivilligt - en 'klub', hvis formål er at holde øje med hinanden. De aftaler at mødes igen seks uger senere på Valentins dag for at se, om de stadig er selvmordskandidater.

Maureen har haft et langt belastet liv med en multihandicappet søn og uden tid til sig selv. Hun orker bare ikke mere. Ministerdatteren Jess har kærestesorger, og i baghovedet rumsterer en forsvunden søster (selvmord?), Martin har været i fængsel for sex med en 15-årig, hvilket har ødelagt morgenværtkarrieren på TV, og JJ – tja, en blanding af kærestesorg og rockmusiker-skal-føle-smerte-og-dø-ung selvmedlidenhedsflip.

Historien fortælles af de fire personer, som i en slags dokumentarstil beskriver deres eget liv samt de oplevelser, de har med hinanden. Det er vellykket og hænger godt sammen.

Det er et tabubelagt emne, Hornby tager fat i. Han gør det på sin sædvanlige rapkæftede måde - d.v.s. med humor, ironi, medfølelse og respekt for sine hovedpersoner.

Selvmordshistorierne virker for så vidt troværdige, men nogle læsere vil finde, at Hornbys humoristiske stil blokerer for, at de kommer ind under huden og for alvor bliver vedkommende. Det er en pointe og bogens svaghed. Selvom selvmordshistorierne aldrig helt fænger, er personerne og deres samspil interessant, og samfundsbeskrivelsen - specielt omkring pressens rolle - er ligeledes medvirkende til, at læselysten bibeholdes.

Hornby kommer ikke i dybden med selvmordstemaet, men det er måske ikke så skidt, fordi tabuet – selvmord - behandles på en sober og humoristisk måde, hvilket kan være med til at afmystificere det.

"Langt nede" er ikke Hornbys bedste bog - "Fodboldfeber", "High Fidelity" og "Omkring en dreng" er bedre, men han er aldrig et dårligt bekendtskab!

Oversat af Jan Hansen. Lindhardt og Ringhof, 2005. 356 sider. Kr 299,-

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.