Lærken den gulgrå af Kenneth Skipper

Oprettet: 21.12.2009 - 11:45

Bog: "Lærken den gulgrå" af Kenneth Skipper

Bogens forside

Digte om fremmedforskrækkede danskere, citronmåner, hyggenarkomaner, konfliktskyhed og storkapitalismens kynisme

Forfatter: 
Kenneth Skipper
Udgivet: 
2009
Forlag: 
Ravnerock
Sidetal: 
51
Lån bogen - Køb bogen

Sarkastisk citronmåneidyl. En poetisk stemme stiger op fra Svendborg og breder sig over det globale. Det er flerstemmigt, rodet og smukt, så det er en ren fryd at læse!

’Lærken den gulgrå’ er navnet på Kenneth Skippers nye digtsamling, der er udkommet på det lille fynske forlag, Ravnerock. Lærken er urytmisk, umusikalsk og højlydt - men er samtidig smuk og ikke til at komme udenom!

Enkelte gange er det som om, indholdet fylder mere end digtenes musikalitet og vellyd. Bevægelsen foregår i ophuggede, abrupte linjer, der ofte kun er ét til to ord lange. Det giver en tung læsning, der spolerer det rytmiske flow – rytmen og den poetiske velklang fylder i et par af digtene noget mindre end indholdet, selve meningen. Når det er sagt, skal det dog understreges, at hovedparten af digtene er skrevet med sikker, velkomponerende hånd, så det er en ren fryd at læse!

Den gennemgående bevægelse i digtsamlingen går fra det nære, håndgribelige til det fjerne, globale. Digtene er solidt forankret i Svendborg, i det lokale og hyggelige, i scenerne fra hverdagen, men bagved lurer tomheden og angsten for det fremmede.

I digtet ’Planer’ (som spiller fantastisk godt!) beskrives det simple, familiære og trygge liv, der går i arv fra generation til generation: ”Vores forældre elskede planer / Når de havde fri / elskede de planer / Ikke store planer / Eller pågående / De elskede sådan set bare / almindelige / dagligdags / planer // Hvilken campingplads i år? …” Bagved det hyggelige lurer angsten; jeg’et adapterer de små planer og lærer at elske dem: ”Og så elsker jeg / citronmåner. / med sukkende glasur / der krakelerer og opløses / mod min eftertænksomme / gane” Det er eftertænksomheden og refleksionen, som foranlediger et brud med forældrenes (småborgerlige) idyl, og leder ud i en følelse af tab af samhørighed.

Andre digte er eksplicit politiske, og harcelerer over selvtilstrækkeligheden og den danske selvtilfredshed, imens verden udenfor står i flammer. Andre digte igen spiller på satiren og humoren, og beretter om rebelsk stodderliv og ungdommelig modvilje mod at indordne sig samfundets regler.

Som helhed vil jeg betegne digtsamlingen som sprogligt eksperimenterende og flerstemmig. I denne sammenhæng skal det nævnes, at 3 af digtene, ’Kyseborgstræde’, ’Verdens haver’ og ’Ørkildsborgen’ er blevet til i samarbejde med andre digtere på litteraturfestivalen Ordskælv i Svendborg i september ’09. Skippers litterære produktioner indbefatter ud over debutromanen ’Nær afgrunden’ fra 2006 også deltagelse i poetry slams sammen med Psfyn.dk. Man fornemmer den poetry slammende rytme i digte som fx ’Genopstandelse’ og ’Aktionærmøde’. Med ’Lærken den gulgrå’ leverer Skipper en flot bogdebut som digter!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.