L af Erlend Loe

Oprettet: 09.06.2008 - 12:06

Bog: "L" af Erlend Loe

Bogens forside

Erlend Loe vil gerne skrive sig ind i historien og danner en ekspedition, der skal bevise hans teori om, at de sydamerikanske indianere befolkede Polynesien efter en rejse på skøjter over et tilfro

Forfatter: 
Erlend Loe
Udgivet: 
2008
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
489
Lån bogen - Køb bogen

En finurlig og humoristisk historie om en anderledes ekspedition bygget på en spændende, men måske lidt løs teori.

Store tanker kan komme pludseligt. Som nu med Erlend - en dag prøvekører han sine nye skøjter og BAM! Kunne de polynesiske øer være blevet befolket af sydamerikanere, som tog den på skøjter hen over et islagt Stillehav?
Erlend synes selv, at denne migrationsteori holder vand, og beslutter sig for at lave en ekspedition, der kan bevise det. Man skulle tro, at når det gælder naturvidenskabelige landvindinger, vil det være nemt at finde villige sponsorer, men Erlend må både prostituere sig, skrive til den norske konge og opsøge andre store opdagelsesrejsende, før han, på helt mirakuløs vis, modtager en check, der kan realisere visionen.
Seks friske, ideologiske og håndplukkede knægte udgør ekspeditionen, som helt sikkert vil placere Norge på verdenskortet – én gang for alle. Bevæbnet med satellittelefon, lakmuspapir og Erlends opbyggelige orienteringsfags-udtalelser fra folkeskolen drager de af sted til en øde ø.
I første omgang overvælder klimaet ekspeditionen. Der er faktisk en del at tage højde for; faldende kokosnødder, dræberål og muræner, der lurer i lagunen.

Historien om den ambitiøse norske ekspedition, som rejser til den anden side af jorden for at bevise en hidtil overset migrationsteori, er et sprudlende mesterværk om gå-på-mod og fantasi. Humoren er limen, og det er slet ikke svært at indleve sig i Erlends ærlige bestræbelser på at udrette noget stort for fædrelandet og for sig selv. Man tror skam på ideen og hepper. Selvfølgelig.

"L" er et humoristisk svendestykke, hvor de levende og kærlige beskrivelser af ekspeditionens forskellige medlemmer sammen med Erlends indre monologer når op på et klukkende højt niveau.

Ærligt talt har det været svært for mig at tølje munterheden og min trang til at løbe sagesløse ned for at dele forskellige Erlendske anekdoter.

Bag humoren er der skam begavelse, hvilket helt klart fuldender denne velskrevne historie, som f.eks. da ekspeditionen, i forbindelse med seriøs sociologisk forskning, udlever forskellige styreformer som rollespil.
Historien, som strengt taget er fiktiv, akkompagneres af et spændende billedmateriale og en udførlig emneordsliste. Rygestop-telefonen har 1 henvisning, og Marco Polo har 2, hvilket meget godt beskriver romanens bredde.

Oversat fra norsk af Susanne Vebel efter 'L'. Gyldendal, 2008. 489 sider.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.