Kvinden før af J.P. Delaney

Oprettet: 29.05.2017 - 12:25

Bog: "Kvinden før" af J.P. Delaney

Bogens forside

Jane har brug for en frisk start og flytter ind i en minimalistisk hi-tech lejlighed i London.

Forfatter: 
J.P. Delaney
Oversætter: 
Kim Langer
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
399
Lån bogen - Køb bogen

Denne psykologiske thriller vil få  dine hår til at rejse sig i sommervarmen.

Kvinden før hedder Emma. Det finder Jane ud af, da hun flytter ind i sin nye lejlighed, der er minimalistisk og perfekt ned til mindste detalje. En arkitektonisk, prisvindende perle beliggende i London. Lejligheden er alt, hvad man drømmer om, og der er alt, man har brug for af udstyr og møbler. Det bedste er, at den ovenikøbet er billig at bo i. For at få lov til at bo i huset, skal man dog først besvare en test på 35 spørgsmål. Hvis ejeren, som også er arkitekten, godkender svarene, kommer man til personlig samtale.

Ikke ret mange kommer igennem nåleøjet, og de der gør må ofte flytte igen, da man skal skrive under på en kontrakt på 200 punkter.  Punkterne er meget præcise, der må ikke ændres på noget i lejligheden, ikke rodes, og man må ikke stille bøger frem, ikke have billeder på væggene - og så skal alle beboerens aktiviteter i huset registres gennem et armbånd, man altid skal gå med.

Der kommer et rengøringsfirma og gør rent, og de tjekker om kontrakten overholdes, og overtrædelser medfører bortvisning. Der er internet, men man kan ikke google. Man kan kun søge via ”Husassistenten”, der også sender flere spørgsmål, som skal besvares, og hvis ikke, får man beskeden ”Visse husfaciliteter er blevet frakoblet, indtil opgaven er udført”.

Jane bliver godkendt af den karismatiske og mystiske arkitekt Edward Monkford og flytter ind med ganske få af sine egne ting. Det passer hende godt at starte på ny, da hun netop har mistet et barn ved fødslen.
Uhyggen begynder at brede sig, da Jane finder ud af, at Emma – kvinden før – døde i huset. Hun møder Emmas ekskæreste, der påstår, at det var Monkford, der myrdede hende. Det tror Jane ikke rigtig på, da hun selv er blevet forført af ham. Men hun kan alligevel ikke lade være med at grave i sagen. Hun finder ud af, at Monkfords kone og søn er begravet under huset, og at både konen og Emma mindede meget om hende selv, også i udseendet.

Hvad er det der foregår? Udvælger Monkford sine kvindelige lejere ud fra et udseende, der minder ham om hans kone? Er det derfor, han har en affære med Jane, og havde han også en med Emma?
Hans excentriske opførsel kræver blandt andet, at forholdet skal være perfekt. Som han siger ”Man værdsætter den anden person mere, når man ved, at det ikke vil vare ved”. Hvad sker der, når forholdet er slut, og hvad skete der egentlig med Emma? Jane leder efter svarene, og ”Husassistenten” registrerer alt, hvad hun gør.

Når du læser bogen, så se, om du ikke også kommer til at tænke på Monkford som en uhyggelig Mr. Grey. ’Kvinden før’ er en velskrevet thriller, som man har lyst til at læse færdig med det samme. Den minder om noir-krimierne Kvinden der forsvandt og Kvinden i toget,  den er bare endnu mere uhyggelig.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.