Kvinden der gik ind i døre af Roddy Doyle

Oprettet: 02.01.2007 - 13:06

Bog: "Kvinden der gik ind i døre" af Roddy Doyle

Bogens forside

Med humor, ømhed og iskold vrede fortæller en 39-årig irsk kvinde om sin fattige opvækst og ægteskabet med den vidunderlige - og voldelige - mand, som hun smed ud og som nu er dø

Forfatter: 
Roddy Doyle
Oversætter: 
Jørgen Nielsen
Udgivet: 
1996
Forlag: 
Centrum
Sidetal: 
221
Lån bogen - Køb bogen

Vil du møde ægte tapper livsholdning, så gå med til Dublins arbejderkvarter og mød stolte Paula Spencer på 39, der forsigtigt lukker op for sit liv. Fuldt af smerte og fattigdom og elendighed, men også indimellem vidunderligt …

Anbefalet af Birgitte Tindbæk, Gentofte Bibliotekerne

For det startede så godt, dengang hun faldt pladask for den charmerende og halvkriminelle Charlo – det var i 1970’erne; hun husker ham i sexede cigaretjeans og sort pilotjakke; han var barsk, men han var også lækker, vidunderlig, pigernes helt!

Paula og Charlo får 4 børn, Paula elsker Charlo, men han er voldelig, så samlivet med ham udvikler sig - i de tyve år det varer - til en rædsel af angst og forelskelse og smerte og tilgivelse og alkohol, der dulmer og alkohol, der provokerer.

Før hun endelig en dag holder op med at gå ind i døre! Charlo ryger ud, blodig efter slag med en stegepande, og nu er han død, skudt af politiet.

Ved at smide Charlo på porten reddede hun stumperne af sit liv og sin værdighed, men beskriver alligevel sig selv sådan her:

”En niogtrediveårig fordrukken enke. Et vrag af en kvinde med huller, hvor hendes tænder skulle være, og et hul hvor hendes hjerte burde være …. Han nedbrød mig. Han ødelagde mig. Og jeg holdt aldrig op med at elske ham.”

Sådan lukker hun langsomt op for fortrængningerne. Først får vi det mindst farlige, den fjerneste erindring. Og så langsomt, langsomt, først i glimt, men efterhånden mere flydende tør hun huske de sytten år, hvor hun skjulte smerten, de blå mærker og fattigdommen: ”En eneste modbydelig, elendig, klistret klump af dage”, hvor hun ikke kunne tænke, hvor hun hele tiden faldt fra hinanden.

Det er en kompleks fortælling, tematisk og fortælleteknisk. Vi får Paulas historie i flere tidsniveauer: fattig opvækst med forældre og søskende, livet med Charlo og familiesituationen i dag, hvor hun gør rent hos dem med privilegier. Og det er også en vidunderlig, forstående, spændende, galgenhumoristisk historie om et liv, hvor det dårligt kan blive værre.

Socialrealisme? Ja vist, men af den poetiske, livskloge slags. Og hvis du hører til dem, der aldrig har forstået, hvorfor voldsramte kvinder bliver hos deres frygtelige mænd, så bliver du forfærdende meget klogere.

Snyd ikke dig selv for Roddy Doyle!

Oversat fra engelsk af Jørgen Nielsen efter 'The woman who walked into doors'. Centrum, 1996.  221 sider

Lån bogen på Bibliotek.dk

Køb bogen

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.