Krukke. En biografi om Suzanne Brøgger af Louise Zeuthen

Oprettet: 05.11.2014 - 14:01

Bog: "Krukke" af Louise Zeuthen

Bogens forside

Skildring af de første 40 år af forfatteren Suzanne Brøggers (f. 1944) lidenskabelige liv.

Forfatter: 
Louise Zeuthen
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
450
Lån bogen - Køb bogen

En meget personlig biografi om en stor personlighed i dansk kulturliv.

Kun få danske forfattere har sat sindene i kog i samme omfang som Suzanne Brøgger gjorde det i 70’erne. Alle vidste, hvem hun var, og alle havde en mening om hende, positiv eller negativ. Men i virkeligheden kendte de kun den overflade, Suzanne Brøgger selv valgte at vise frem. I denne biografi løftes en smule mere af sløret.

Krukke er en biografi over de første fyrre år af Suzanne Brøggers liv. Det var en grænse, Brøgger selv satte for biografiens omfang. Som forfatteren citeres for at sige til Louise Zeuthen, at ”’det hele’ skete de første fyrre år af hendes liv”. Derudover måtte hendes mand og barn ikke omtales. Men ellers har Zeuthen haft fri adgang til Suzanne Brøggers arkiver og har plukket i rigt mål fra breve, dagbøger, billeder og avisudklip. Det er der kommet en sober, velskrevet og ganske omfattende biografi ud af. Det er lykkedes Louise Zeuthen at vise et mangefacetteret billede af en kvinde, de fleste af os kun kender på overfladen, gennem hendes bøger og artikler eller hendes offentlige optrædener.

Man kan mene meget om Suzanne Brøgger, som nægtede at lade sig binde for andres vogne, og som netop derfor bragte sig i strid med både den etablerede kvindebevægelse og de konservative kræfter i samfundet. Men jeg synes, at både hendes forfatterskab og hendes kunstneriske integritet og egenart kalder på stor respekt. Samtidig har hun altid bevaret et skær af mystik omkring sig. Hvad er digt, og hvad er virkelighed?

Krukke er inddelt i tematiske afsnit af større eller mindre omfang. Det første afsnit med titlen ’Mor’ er især interessant, da det beskriver en problemfyldt barndom med en mor, der var psykisk ustabil, og hvor Suzanne Brøgger i høj grad måtte være voksen og tage sig af sine mindre søskende. Det gjorde hende fra starten til en meget selvstændig person. Et stort afsnit, ’Den franske forbindelse’, er helliget Suzanne Brøggers forbindelse med den franske diplomat, Philippe Baude, som oplærer hende i det frie sexliv i et forhold, der leder tanken i retning af et herre/slave-forhold. Det kan dog også læses som et mester/elev-forhold, som indledes, allerede da Suzanne Brøgger er seksten. Afsnittet består af en blanding af udsnit af korrespondancen mellem Suzanne og Philippe og forfatterens kommentarer og tolkninger.

Et andet stort afsnit handler om tilblivelsen af den første bog, Fri os fra kærligheden. Heri får vi et indblik i hendes splittelse mellem de mange ting, Suzanne Brøgger gerne ville, herunder hendes begyndende trang til at stifte familie.

Suzanne Brøgger har nået meget i sit snart 70-årige liv: Reporter, forfatter, debattør, skuespiller, danser og har medvirket i både film og på teater. Det meste er kommet med i biografien. Og man mærker hele vejen igennem bogen Louise Zeuthens respekt for Suzanne Brøgger. Jeg håber, at denne respekt også smitter af på de forhåbentlig mange kommende læsere af dette værk. Det fortjener stor udbredelse.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.