Krigen af Gro Dahle

Oprettet: 13.01.2015 - 09:54

Bog: "Krigen" af Gro Dahle

Bogens forside

Julie er en pige der bor i et trygt land, men en dag kommer krigen.

Forfatter: 
Gro Dahle
Oversætter: 
Charlotte Ekstrand
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Alfa
Sidetal: 
60
Lån bogen - Køb bogen

Krig er grusom for alle der oplever den på nærmeste hold. ’Krigen’ skildrer en grim skilsmisse set med barnlige, følsomme øjne.

Julie er en almindelig pige med to yngre brødre og en mor og en far. De er ”verdens bedste familie”. Lige indtil Julies forældre bliver skilt, og krigen begynder. Nu skal Julie og hendes brødre rejse frem og tilbage mellem moren og faren. ”Julie har stadig en mor, og hun har stadig en far. Og Julie har en seng her og en seng der. Men nogle gange føles det som om hun slet ikke har nogen, som om hun ikke har et sted, der er hendes. Hun er gæst hos far og gæst hos mor. Bor midt imellem. Bor ingen steder. Bor midt i krigen”. Der beskrives samtidig, at der er forskel på, hvordan Julie oplever krigen, og hvordan hendes yngre brødre oplever det – for hvordan kan de bare lege, når der er en krig i gang?

Som læser bliver du suget mere og mere ind i Julies følelser i krigen; får mere ondt i maven på hendes vegne. Sproget er nærmest lyrisk – og der trækkes stærkt på metaforer fra krig; flygtninge, spioner, soldater, pigtråd, nedbrændte byer, osv. Illustrationerne er meget medrivende og sigende, så man er ikke i tvivl om, hvordan Julie oplever krigen mellem hendes forældre. I det hele taget spiller teksten og illustrationerne meget sammen. Det gør, at bogen virkelig sætter aftryk hos læseren og gør Julies følelser tydelige for læseren.

Bogen er betegnet som billedbog, men sproget er ikke børnevenligt som i en billedbog. Jeg synes bogen retter sig mod større børn, for det kræver en samtale at læse denne bog. Både i forhold til emnet, men lige så meget på grund af den voldsomhed Julies følelser er beskrevet med. Faktisk så tror jeg det vil være en god øjenåbner for nogle forældre at læse denne bog, for budskabet er tydeligt: tal med hinanden, hav ikke nok i dig selv og husk børnene.

Forfatteren er norsk og er en kendt billedbogsforfatter. Hendes bøger handler om børns knap så positive følelser, og hvordan de håndterer dem. Illustrationerne er lavet af forfatterens egen datter. Det er den tredje billedbog hun har illustreret – og alle tre er skrevet af hendes mor.

 

 

Charlotte Ekstrand.

Originally published by DinnaM, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.