Kongekabale af Niels Krause-Kjær

Oprettet: 01.06.2000 - 08:00

Bog: "Kongekabale" af Niels Krause-Kjær

Bogens forside

Skildring af en virkelig beskidt magtkamp i et dansk politisk parti med mange lighedspunkter til Det Konservative Folkeparti - Kampen starter, da partilederen Aksel Bruun kvæstes hårdt ved en bilul

Forfatter: 
Niels Krause-Kjær
Udgivet: 
2000
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
209
Lån bogen - Køb bogen

"Kongekabale" er kort sagt en spændende, politisk roman, der på fortræffelig vis tager pulsen på vores hjemlige, Christiansborgske andedam. Scenen udfyldes af politikere, der karakteriseres, så det ikke er svært at placere tidligere konservative toppolitikere i de alt andet end tiltalende roller.

Forfatteren Niels Krause-Kjær, der selv er tidligere chef for den konservative pressetjeneste, har et indgående kendskab til partiet og måtte i adskillige tv-aviser og artikler afvise, at der var tale om andet end fiktion om det i bogen kaldte Demokratiske Parti. Det forhindrer dog ikke læseren i at drage sine egne konklusioner.

Handlingen udspíller sig kort efter et trafikuheld, hvor partiets ubestridte leder Aksel Bruun sammen med sin hustru bliver dødeligt kvæstet. Men til forskel fra konen dør han ikke med det samme og udløser endnu før sit sidste åndedrag en nederdrægtig magtkamp mellem partiets kronprinser Erik Pingel og Sven Gunnar Kjeldsen - alias Hans Engell og Per Stig Møller. At det drejer sig om disse to, må selv den mest indædte konservative støtte erklære sig enig i.

Romanens egentlige hovedperson er journalisten Ulrik Torp, der er leder af "Dagbladets" politiske redaktion, og som man må gætte på, forfatteren stort set identificerer sig med, selv om han altså sad på den anden side af skrivebordet i det virkelige liv.

Den samvittighedsfulde journalist bliver sat på en hård prøve, da han selv bliver offer for snedige og beskidte tricks fra de demokratiskes magtfulde elite.

Portrættet eller skulle man snarere skrive karikaturen af Engell, der netop helt har forladt dansk politik til fordel for en stilling som chefredaktør på Ekstra Bladet, er lysende. Man får en indgående beskrivelse af magtmennesket, der til fulde mestrer det politiske spil og er de fleste overlegen i manøvrer og dristige, men altid vellykkede træk, på nær det sidste i bogen.

Engell havde i øvrigt ikke mange kommentarer til overs for bogen. "Jeg slås ikke med tøsedrenge" var hans eneste udfald.

Magtspillet i partiet er hårdt, kontant og konstant. De partimedlemmer, der er inde i varmen hjælpes blandt andet til succesfulde pressekontakter, og det er ikke svært at genkende andre konservative ynglinge i andre roller.

Læs bogen og fryd dig over det tidstypiske portræt af dansk politiks magtspil, når det folder sig ud som værst og for fulde gardiner.

Gyldendal, 2000. 209 sider.

BogWeb - 1. juni 2000

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.