Karlsvognen af Kristín Marja Baldursdóttir

Oprettet: 11.11.2010 - 10:24

Bog: "Karlsvognen" af Kristín Marja Baldursdóttir

Bogens forside

En midaldrende kvindelig psykiater og en teenagepige er på tvunget ophold i en weekend.

Oversætter: 
Áslaug Th. Rögnvaldsdóttir
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
174
Lån bogen - Køb bogen

En midaldrende psykiater og en teenagepige er alene i et sommerhus hele week-enden, og historier om stærke kvinder og oversete børn opstår.

Endnu engang har Kristín Marja Baldursdóttir skrevet en roman om kvinder i Island.

I modsætning til hendes meget læste Karitas-bøger folder hun her en ganske lille historie ud. Persongalleriet består nærmest kun af de to hovedpersoner og hele historien foregår over en week-end.

Gunnur, en ca. 60-årig psykiater, har glædet sig til en weekend alene hjemme, men hun får uventet selskab, da hendes indretningsarkitekt ubønhørligt aflevere sin teenagedatter på dørtrinnet med besked om, at Gunnur er nødt til at tage sig af hende – hun har ingen andre at henvende sig til.

Og der er de så, overladt til hinandens uønskede selskab.

Natten før har der været indbrud i hendes lejlighed, fjernsynet er stjålet, og Gunnur beslutter derfor at tilbringe weekenden i sit sommerhus, eller vinterhus, som hun kalder det, da vi er midt i den frosne vinter. Meget symbolsk, som også hele romanen er det.

For at få tiden til at gå foretager Gunnur og Hind, som pigen kaldes, rejser ind i erindringens huse.

Gunnur fortæller sin historie til en ivrigt lyttende Hind. De går ind i husene, og typisk for Baldursdóttir er disse huse næsten kun befolket af kvinder.  Kvinder, der har måttet klare sig i den barske islandske verden, og som har gjort det stolt og rankt, men ofte uden  mange følelsesmæssige hensyn.

Fortællingerne fra erindringens huse former sig som en slags psykoanalyse for Gunnur. Undervejs skifter styrkeforholdet mellem Gunnur og Hind, og noget symboltungt redder Hind hen mod slutningen af bogen Gunnur op fra en våge, som hun er faldet i under en skøjtetur på den næsten frosne sø.

Forfatteren har meget på hjertet, og selv om jeg ind imellem fandt den lige vel konstrueret, blev jeg alligevel grebet af  hendes insiteren på, at der er plads til kvinderne, de skal bare selv tage styringen.

Titlen på bogen, ’Karlsvognen’, siger egentlig det hele: ” Hvorfor hedder de stjerner Karlsvognen”, spøger Gunnur sin farmor, ” betyder det ikke mandevogn, er den kun til mænd? Nej sagde farmor, den er også til kvinder som dig … og når du har lyst til at rejse, skal du bare sætte dig op i Karlsvognen”

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.