Karen Blixen. Baronesse, storvildtjæger, storyteller af Sune de Souza Schmidt-Madsen

Oprettet: 11.01.2016 - 10:03

Bog: "Karen Blixen - baronesse, storvildtjæger, storyteller" af Sune De Souza Schmidt-Madsen

Bogens forside

I tekst og fotografier portrætteres forfatteren, mennesket og myten Karen Blixen (1885-1962) med fokus på Blixens liv og Rungstedlund.

Udgivet: 
2015
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
398
Lån bogen - Køb bogen

Formidabel og alsidig coffee table-bog om ikonet Karen Blixen, fyldt med smukke billeder fra hendes liv og steder og suppleret med stemningsfuld tekst med masser af substans.

Basisteksten i denne formidable coffee-table bog er (paradoksalt nok som forfatteren også selv påpeger i et forord) fra 'En lille bog om Blixen', derudover finder man et essay af den svenske haveskribent Sven-Ingvar Andersson om parkens stemninger. Men det er billederne, der gør det allerstørste indtryk. Naturstemninger fra parken, historiske fotos af hende og Denys Finch Hatton, Cecil Beatons smukke portrætter, taget to uger før hendes død. Der er solidt læsestof men også uendelig høj "bladre-værdi" i denne bog. Og det er ment absolut positivt. Men den er så stor og tung, at man skal sidde ved at bord for at kunne manøvrere den, jeg kunne i hvert fald ikke klare den tilbagelænet eller som sengelæsning.
  
Hvis vi starter med tekstens substans, så rummer bogen bl.a. læsninger af nogle af Karen Blixens værker, materiale der stammer fra forfatterens speciale i litteraturvidenskab, så skal man eje én enkelt bog, der handler om landets store fortællerske, der vistnok var lige ved at få Nobels fredspris, så kunne det såmænd godt være denne. Den er utrolig alsidig. På en af de sidste sider gennemgår forfatteren de anvendte kilder meget pædagogisk og anbefaler specifikke titler. Her er også både en bibliografi og en tidslinje over Blixens liv med "højdepunkter".
Det er vist en fordom, men jeg har en fornemmelse af, at læsestoffet i flotte billedværker ofte indskrænker sig til de nødvendigste billedtekster. Det er ikke tilfældet her. Sune de Souza Schmidt-Madsen skriver næsten indfølt og stemningsfuldt, hvis man kan tillade sig at bruge de betegnelser. Som han skriver i forordet, at han håber, at Blixen-fans måske kan finde nye ting her, så blev jeg for alvor bekræftet i, at Finch Hatton faktisk var en selvoptaget men dog charmerende drengerøv. Karen Blixen sad tilbage og ventede på den farm, han brugte som base, når han skulle have lidt fri, men hun kunne godt glemme alt om at være andet end en dejlig veninde. Forpligtelser var ikke lige ham.

Dagbladsanmeldere har bemærket, at baronessens litterære kunst nemt bliver overdøvet af storvildtjægeren. Det kan der være noget om. Hendes eget liv var mere fascinerende end nogen roman, og i sine modne år iscenesatte hun jo også med fornøjelse andres liv omkring sig.
Men naturligvis bør man sætte hendes litterære produktion øverst. Hvis man som ung eller bare uerfaren læser tænker over, hvad en "gotisk" roman eller novelle egentlig er, så læs Blixen – og brug denne smukke bog til at få kendskab til hendes liv.

Oprindeligt skrevet af Beth Høst, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.