Kapring over Kairo af Lars Ørlund

Oprettet: 06.12.2010 - 14:28

Bog: "Kapring over Kairo" af Lars Ørlund

Bogens forside

Den danske læge Sanne befinder sig sammen med sin lille søn Palle på et fly, der bliver kapret og nødlander i Sudan for siden at udbrænde med en række passagerer.

Forfatter: 
Lars Ørlund
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Klim
Sidetal: 
549
Lån bogen - Køb bogen

Ambitiøst og kompetent bud på en dansk international thriller, som med sit afsæt i terror og modsætningerne mellem islam og den vestlige verden er sørgeligt aktuel.

Et rutefly fyldt med turister på vej hjem fra Egypten til Købenavn kapres af en flok islamistiske terrorister. Kaptajnen bliver tvunget til at foretage en brutal nødlanding i ørkenen, og de overlevende gidsler, deriblandt den danske læge Sanne Andersen og hendes søn Palle deles og føres i lastbil rundt til forskellige gemmesteder i den sudanesiske ørken.

Samtidig sprænges en række terrorbomber i London, og da man formoder, at terrorlederen Mahmoud står bag begge terrorhandlinger, sender chefen for MI6, John Norton sin palæstinensiske agent Shadi til Egypten for at undersøge forholdene nærmere og eventuelt finde frem til overlevende gidsler.

I København beslutter Sannes far sammen med sine tre gamle venner fra skoletiden at foretage en desperat rejse til Egypten for at se, om de eventuelt kan gøre noget på egen hånd.

Og endelig sætter Sannes fætter Jan kursen mod Egypten, da han erfarer at Sanne muligvis er blandt de overlevende gidsler. Med sig på rejsen har han sin gamle kammerat fra tiden i Navy Seals, Bruce.

Alle disse forskellige personer med vidt forskellige motiver mødes i et dødbringende spil i Egypten og Sudan.

Forfatteren har rigtig fint styr på sin indviklede handling, og det som i lang tid kunne virke som et lidt halvkedeligt og forudsigeligt plot, formår han på overraskende vis at få ændret undervejs, så bogen slutter ganske hæsblæsende og spændende. Han benytter det velkendte trick for spændingsbøger ved skiftevis at lade fokus være hos de mange forskellige personer, og det giver historien dynamik og liv.

Miljøer og bevæggrunde er overbevisende skildret, og det er tydeligt at forfatteren ved meget om Afrika, religionerne og de internationale politiske spilleregler og mekanismer.

Langt hen ad vejen kan man sagtens leve med, at historien er temmelig usandsynlig og lidt for ofte fremviser en række ”letkøbte hovsa-løsninger”, men historien synes at kamme over, fordi forfatterens hele tiden får indflettet geografiske og historiske facts og hele tiden vil være forklarende omkring forskellighederne i religionerne. Disse indspark giver en noget hakkende læsning.

Sidstnævnte indvendinger fratager dog ikke romanen en ganske høj underholdningsværdi med stof til eftertanke.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.