Kapitel et af Jenny Tunedal

Oprettet: 08.04.2015 - 09:46

Bog: "Kapitel et" af Jenny Tunedal

Bogens forside
Forfatter: 
Jenny Tunedal
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Arena
Sidetal: 
146

Jenny Tunedals tankemættede og sprogligt fortættede digte sætter fokus på eksistentielle emner som ensomhed, sorg og tab, samt på de strukturer der bestemmer, hvordan vi tænker og føler.

Selv om man som læser måske sidder tilbage med flere spørgsmål end svar efter endt læsning af den svenske lyriker Jenny Tunedals digtsamling fra 2008, ’Kapitel et’, bliver bogens gennemgående tema slået an allerede i den første sætning:

”Ser ud som en eneste blomst i det grønne uden øjne uden ejer, men/ med en ensomhed som spreder sig til de snart faldende blade.”

Udtryk for sorg og ensomhed – den eksistentielle såvel som den konkrete, individuelle efter et forlist kærlighedsforhold – spreder sig og foldes ud på mange niveauer og i mange forskellige sproglige og genremæssige registre i samlingens tekster. Fra dagbogsoptegnelser og daterede notater i tre afsnit under fællestitlen ”Jeg tænker på ham i en måned”, over lyrisk fortættede og billedrige erindringsfragmenter, til et stringent forsøg på i  filosofisk form  at indkredse begrebet i afsnittet ”Ensomhed”.

Det er bemærkelsesværdigt, at ensomheden og sorgen ikke skildres som en proces eller et forløb frem mod heling og afklaring. Som den yderst sprogbevidste og sprogkritiske digter Jenny Tunedal er, har hun opgivet forestillingen om, at der kan fortælles og skrives lineært og episk fremadskridende. Konkret kommer det til udtryk i bogens opbygning, der fra ”Kapitel X” bevæger sig, eller tæller ned, mod ”Kapitel et” og en afsluttende ”Prolog”.

Derfor fremstår Jenny Tunedals tekster heller ikke som afsluttede og afrundede helheder men som løsrevne og ”flossede” fragmenter og variationer, hvor betydningen skifter i bratte ryk og forskydninger, ikke blot inden for rammerne af den enkelte tekst, men fra sætning til sætning.

Jenny Tunedals poesi er en undersøgelse af den måde, sproget fungerer på i relationen mellem mennesker – og ikke mindst i de tilfælde hvor det kommer til kort, går i stykker og skaber afstand: ”Du forstår ikke. Disse ord mangler. Det jeg/ mener forhindrer mig. Det er sådan jeg taler om det.”

’Kapitel et’ er et uhyre kunstnerisk ambitiøst og personligt værk, men også abstrakt, dunkelt i en grad som kan forekomme hermetisk, lukket omkring sig selv, og hægte mig af som læser. Men hermed er alt ikke sagt. For med til indtrykket af det meget tankemættede og svært fremkommelige hører en lige så stor grad af alvor, lidenskab og stærke følelser. Forestillingen om ”noget uskadt der bliver tilbage” som fx her i samlingens ’Epilog’. En tekst der knivskarpt og smukt balancerer mellem kølighed og patos:

”Der må være noget tilbage at sige./ Du beder ikke om det men får mig til at ønske det./ Hvis vi ikke er til for hinanden./ Hvis ikke alt hvad jeg ser er til for dig./ Hvis ikke jeg skal have lov til at give dig alt./ Hvorfor findes vi så i denne ensomhed.”

Lige siden sin debut i 2003 har Jenny Tunedal haft en central placering  i svensk litteratur. Ikke blot som lyriker men også i sin egenskab af kritiker, redaktør af tidsskriftet ’Lyrikvännen’ og lærer på forfatterskolen i Göteborg.

På dansk findes i forvejen digtsamlingen ’Min krig, suiter’, (2012), der lige som ’Kapitel et’ er  oversat af Julie Sten-Knudsen. 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.