Kampen om fortiden

Oprettet: 02.10.2011 - 17:40

Bog: "Forhistorien" af Siegfried Lenz

Hovedpersonen i bogen beretter fra sin sygeseng om, hvorfor han følte sig tvunget til at sætte ild på sit livsværk, et hjemstavnsmuseum for det polske Masuren.

Forfatter: 
Siegfried Lenz
Oversætter: 
Birgitte Brix
Udgivet: 
1981
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
472
Lån bogen - Køb bogen

I slutningen af Anden Verdenskrig og i årene efter blev hen ved 18 millioner tyskere fordrevet fra de tyske østprovinser og fra mindretalsområderne i Østeuropa.

Dette faktum har helt frem til i dag ligget som en tung dyne over den offentlige debat i Tyskland – landet, der ellers i modsætning til så mange andre lande virkelig har gjort op med sin fortid og næsten vendt hver en sten, der kunne vendes (»Vergangenheitsbewältigung«).

Millioner af mennesker mistede deres rødder, deres fortid og deres identitet og havde en længsel efter den tabte hjemstavn som mange af nutidens flygtninge savner deres hjemlande. Denne længsel og sorg over tab havnede dog ofte i en uheldig sammenblanding med revanchisme. På den ene side foregik denne sammenblanding de facto i de hjemstavnsfordrevnes organisationer, der havde tætte forbindelser med den tyske højrefløj. På den anden side har den tyske venstrefløj også været med til næsten at sætte lighedstegn mellem revanchisme og østflygtningenes på sin vis ganske naturlige hjemstavnsdyrkelse

Dette tema rammer Siegfried Lenz så præcist i sin roman »Heimatmuseum«, der er en langt bedre titel end den danske titel »Forhistorien«. I romanen beretter hovedpersonen og jeg-fortælleren Zygmunt Rogalla far sin sygeseng, hvordan han følte sig tvunget til at sætte ild til sit livsværk, et hjemstavnsmuseum for Masuren – engang en del af den tyske provins Østpreussen, nu en del af Polen.

Romanen er stærkt autobiografisk. Siegfried Lenz stammede selv fra Østpreussen. Ligesom hans tidligere meget humoristiske bog »So zärtlich war Suleyken« er bogen en kærlighedserklæring til et flerkulturelt område, en fjerntliggende provins langt væk fra moderniteten, og en provins, der endte med at blive fanget af verdenspolitiske begivenheder mellem to fronter.

Hovedpersonen får reddet store dele af hjemstavnsmuseet under flugten og får det under nyt tag i sin nye hjemstavn i Sydslesvig. Men da udefrakommende politiske kræfter arbejder for at få sat museet ind i en kontekst, hovedpersonen ikke kan stå inde for, ender han med at sætte ild til det.

Dette er min yndlingsroman af Lenz, stille og sagte, som Lenz kan skrive. Han minder os om, at der var gode grunde til fordrivelsen og skildrer samtidig flygtningenes identifikationsproblemer i den ny hjemstavn i Slesvig-Holsten meget stærkt.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.