Julius' afsind af Rune T. Kidde

Oprettet: 04.01.2010 - 17:34

Bog: "Julius' afsind" af Rune T. Kidde

Bogens forside

Krimi - Julius vokser op omgivet af død, så naturligvis må han selv dræbe - En argentinsk luder, en engelsk milionøse og hans mor og far er blandt ofrene
Originaludgave: 2009

Forfatter: 
Rune T. Kidde
Udgivet: 
2009
Forlag: 
Modtryk
Sidetal: 
174
Lån bogen - Køb bogen

En uafrystelig bog om det menneskelige sind skrevet i et sjældent uortodokst sprog.

Jeg har aldrig før læst noget lignende. Aldrig, både indhold og stil er nyt og anderledes.

Historien er dybt foruroligende og leder tankerne hen til tegneserien, ’Man siger så meget’ fra 1980, fra dengang forfatteren kunne se: Enkle, ekspressive tegninger med uafrystelige udsagn, der vender vrangen ud på den menneskelige sjæl.

Formen er anderledes, de enkle tegninger er nu forvandlet til lange slyngede sætninger. Til tider så poetiske at de kunne skrives ud i vers: ”Hun bar sommerfuglevinger midt i nålenes nat, (/)hvor blyklokker kimede til gøglertagfat. (/)Det sluttede aldrig. Det gik aldrig i gang. (/)Hele skuespillet blev inden i Julius gentaget i en uendelig sang.”

Det uortodokse billedsprog kan virke søgt, men virker i denne rablende roman, og det afspejler tydeligt hovedpersonens sindstilstand: ”Uden for murene hører vi fjerne kompressorhorns gjald og den insektagtige summen af formummet maskineri. Underlige livstegn pulserer uden for Julius’ lille, livsbefængte habitat” eller ”Vandhanen dryppede lykkeligt. Der stod smilende opvask i vasken”.

Julius og bogens fortæller, Christian, er venner, bedstevenner siden barndommen til trods for at Julius jævnligt forsøger at slå Christian ihjel. Som han slår alt muligt omkring sig ihjel, fra kanariefugle til moren. Han har i det hele taget en problematisk barndom, modsat Christian hvis faste holdepunkt i tilværelsen er moren, der venter med boller og kakao, når han kommer hjem fra skole.

To meget forskellige menneskeskæbner. Christian tager en uddannelse, gifter sig, får børn etc., mens Julius rejser ud, opholder sig i Sydamerika, sejler – altid med en stribe af dødsfald efter sig.

Hjemvendt begynder han at male; en hvid klovn, altid den samme hvide klovn. Hans liv væves sammen med Christians på en måde, så man er i tvivl om at det virkelig er to personer. Den sidste hæsblæsende episode gentages og gentages med Julius og forskellige med/modspillere, en slags katarsis, hvis udgang er ligeså voldsom som bogen.

På trods af de mange dødsfald er ’Julius’ afsind’ ikke en krimi. Hvad det så er, skal jeg ikke kunne sige, det er noget helt nyt og anderledes, som fortjener at blive læst. Selv om man sidder tilbage og tænker: ”Hvad er det her for noget?” En uafrystelig bog.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.