Jomfruen med enhjørningen af Tracy Chevalier

Oprettet: 10.08.2004 - 08:36

Bog: "Jomfruen med enhjørningen" af Tracy Chevalier

Bogens forside

En fransk charmør - Nicolai - maler i 1490'erne oplægget til seks gobeliner med enhjørninger. De skal væves i Bruxelles, og som altid bringes hjerterne i fare, når Nicolai dukker op

Forfatter: 
Tracy Chevalier
Udgivet: 
2004
Forlag: 
PP Forlag
Sidetal: 
267
Lån bogen - Køb bogen

Den historiske fortælling, kunsten og den gode historie overlever smukt med romaner som denne: et sanseligt, farverigt og psykologisk troværdigt nærbillede af fransk og flamsk renæssances mennesker og miljøer.

På Musee National du Moyen Age i Paris hænger i dag 6 store gobeliner med fællestitlen "Jomfruen med enhjørningen". Hvordan blev de til, hvad er deres billedmæssige indhold og symbolik, hvorfor ser de ud, som de gør – og hvilket levet liv ligger bag? Dét gives der et værdigt bud på i Tracy Chevaliers tredje roman på dansk.

En efterskrift fortæller, at de sandsynligvis skabtes på bestilling af adelsmanden Jean Le Viste, og at vævningen meget vel kan være foregået i Bruxelles i 1490'erne.

Historien om dette vældige kunst- og kunsthåndværks tilblivelse begynder derfor i Paris i foråret 1490. En ung, talentfuld maler, den charmerende Nicolas des Innocents, hidkaldes af den ærgerrige Jean Le Viste, en højt betroet embedsmand ved Louis XI´s hof. Nicolas har vundet et vist ry ved samme hof som miniaturemaler, men har aldrig før malet forlæg til store vægtapeter. Han, en selvsikker, heftigt flirtende skørtejæger og svirebroder, har heller ikke tænkt sig at forlade sit livlige Paris for at rejse nordpå. Han kommer til begge dele, han bliver forelsket for alvor – og han modnes heraf menneskeligt og kunstnerisk.

Fra den fornemme familie i Paris følger vi Nicolas til det lille, arbejdsomme væverværksted i Bruxelles, hvor en høj håndværksmæssig standard i et strengt laugsvæsen og ditto kirkeliv er de faste holdepunkter, men hvor sammenhold og bestandighed er vejen til overlevelse. Chevalier har komponeret denne roman efter samme princip som sin forrige, Londonfortællingen "Faldne Engle": hendes personer "gør selv arbejdet", idet hver især kapitelvist i flere omgange beretter om deres sansninger, reaktioner, holdninger og følelser. Selvfølgelig er forfatteren der alligevel, for de er alle gode huskere og iagttagere, der får de fine detaljer med.

Høj og lav, ung og gammel, tjenerskab og herskab fremstår klart og stærkt bevægende i deres indbyrdes afhængighedsforhold. Autentiske miljøer og interiører, nøjagtig og velanvendt viden om sociale, familiemæssige og kunstneriske forhold i tiden, et enkelt og slidstærkt sprog, fra det ramsaltede til det poetisk nænsomme, er Chevaliers adelsmærke. Samt en veludviklet evne til at skabe "rigtige" mennesker, hvis handlen og ageren forbinder ulige skæbner på godt og ondt.

Da værket hænger på plads i adelsmandens grande salle, har læseren fået et afromantiseret hverdagsdrama gennem 2 år i en florissant periode i vor europæiske kulturhistorie, er blevet godt undervist og skønt underholdt fra første til sidste side.

Oversat af Inge-Lise Jespersgård. PP Forlag, 2004. 267 sider. Kr 279,-

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.