John Saturnalls gæstebud af Lawrence Norfolk

Oprettet: 28.06.2017 - 15:14

Bog: "John Saturnalls gæstebud" af Lawrence Norfolk

Bogens forside

Historisk roman fra 1700-tallets England. John Saturnall bliver som barn forvist fra sin landsby sammen med sin mor. Han kommer til den nærmeste herregård, hvor han lærer at lave mad og bl.a.

Forfatter: 
Lawrence Norfolk
Oversætter: 
Thomas Harder
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Rosinante
Sidetal: 
437
Lån bogen - Køb bogen

Historisk kærlighedsroman om mad og lidenskab i 1600-tallets England. Researcharbejdet om køkkenet og maden fra 1600-tallet er omfattende og oversættelsen helt i top.

I 1625 vokser drengen John Saturnall op sammen med sin mor, Susan, i en lille landsby. Susan har en stor viden om naturens urter og har fungeret som klog kone i mange år. Hendes kundskaber stammer fra tiden før kristendommen, hvor mænd og kvinder var lige, og hvor sanselighed blev fejret frem for undertrykt.

Men ligesom fundamentalistiske kristne fordrev Saturns tilhængere, bliver Susan og John fordrevet fra deres hjem, da Susan anklages for at være heks. De flygter ind i skovene, hvor Susan lærer John al sin viden, herunder fortællingen om den store Fest, inden hun dør.

John reddes af den lokale præst, som sender ham til herregården Buckland Manor under Sir William, hvor han kommer i lære i køkkenet. Her viser det sig, at han ejer en enestående lugtesans samt store evner for madlavning. Køkkenet på Buckland Manor bliver hans nye hjem, og som årene går stiger han i graderne, til han en dag bliver bedt om at lave en ret til Kongens besøg. 

Udover fortællingen om Johns liv i køkkenet, hører vi også om, hvordan han forelsker sig i Sir Williams datter, der dog er trolovet til anden side. Vi hører om Borgerkrigen mellem Kongen og Oliver Cromwells hær, og Lawrence Norfolk krydrer hvert kapitel med en opskrift fra John Saturnalls Bog.

Norfolk debuterede med den anmelderroste roman ’Lemprières ordbog’ i 1991, som indbragte ham en Somerset Maugham Award, og som beviste, at han kunne skrive spændende historiske romaner med mytologiske og konspiratoriske undertoner i en langt mere sofistikeret udgave end den senere Dan Brown

For mig lever ’John Saturnalls gæstebud’ desværre ikke op til debuten. Jeg havde forventet lidt mere historisk roman og lidt mindre kærlighed, så selvom historien på sin vis er underholdende nok, og oversættelsen ved Thomas Harder er helt i top, så blev jeg ikke helt overbevist. Plottet lider lidt under for mange heldige sammentræf, ligesom myten om Saturn aldrig rigtig bliver nærværende.

Mest interessant er Norfolks beskrivelser af de militante puritanere, der myldrer frem under Cromwell, og jeg ville have nydt at få flere historiske facts med om borgerkrigen og de religiøse stridigheder, frem for den mere usandsynlige kærlighedshistorie.

Norfolk skriver flydende, og der er ingen tvivl om, at der ligger et stort research-arbejde bag de mange detaljer om køkkenet og maden fra 1600-tallet, så ’John Saturnalls gæstebud’ skal nok finde læsere. Men sammenligningen med Umberto Eco holder ikke i dette tilfælde.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.