Jernporten af Jens Christian Grøndahl

Oprettet: 13.11.2014 - 11:29

Bog: "Jernporten" af Jens Christian Grøndahl

Bogens forside

En mand ser tilbage på sit liv med kvinder, karriere, litteratur og kunst. Han finder sin lærergerning stimulerende og meningsfuld, men alligevel vælger han ensomheden og betragterens rolle.

Udgivet: 
2014
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
324
Lån bogen - Køb bogen

En mand, som nærmer sig de tres, ser tilbage på sit liv og de mange udfordringer, det har bragt ham. Endnu en gang en fin roman og en god læseoplevelse fra Grøndahl.

Den navnløse jeg-fortæller i Jens Christian Grøndahls nye roman er skolelærer og har undervist børn i mange år, mest de ældre børn, efterhånden som han blev ældre. De var sommetider svære at nå, de levede i deres egen verden, men alligevel forsøgte han at lære dem om det skønne ved kunsten, litteraturen og musikken. Hans kone Marie drillede ham, når han tog datteren Julie med på kunstmuseum, da hun var helt lille, men han ville så gerne dele sin viden og oplevelser med hende. Drengen Slatko, som er flygtning fra Eksjugoslavien, får betydning i fortællerens liv. Slatko bor hos ham i en kort periode, hvorefter han forsvinder ud af hans liv igen. Først mange år senere hører de fra ham igen.

Vores hovedperson har elsket at være alene. Selvom han sommetider har nydt andres selskab, er der noget helt specielt ved at fordybe sig i en bog, et stykke musik eller et endnu uopfyldt ønske. Dilemmaet er ofte stort, angsten for at fremstå som mærkelig har grebet ham ind imellem, især når han har følt sig forpligtet på at opfylde de ønsker, andre havde for ham. Alligevel har kvinderne spillet en stor rolle i hans liv. Først hans mor, som han mistede i en ung alder, søsteren Kirsten, som han får et perifert forhold til over tid men allermest elskerinderne, som han har haft gennem tiden.

Grøndahl har brugt en navnløs jeg-fortæller, som kigger på verden indefra. Det virker ikke, som om han har fundet sin rigtige plads her i livet og ønsker noget andet, mens han egentlig aldrig formår at acceptere sig selv helt.

Som altid har Grøndahl et flot sprog, bruger mange fine ord og indimellem tyske sætninger, men også litterære og historiske referencer. Grøndahl er eminent til at formulere sig, har god indsigt i mange ting, og især får man en rigtig god personbeskrivelse af jeg-fortælleren, og miljøbeskrivelserne er også noget helt specielt. For eksempel fornemmer man det dejlige miljø i Rom og det kedelige miljø omkring Slatkos hjem.

Endnu en gang en fin roman og en god læseoplevelse fra Grøndahl.

Originally published by Rikke Bødker, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.