I hans tidlige barndom en have af Christoph Hein

Oprettet: 23.10.2006 - 18:06

Bog: "I hans tidlige barndom en have" af Christoph Hein

Bogens forside

En far forsøger at finde frem til sandheden om sin søns død - Sønnen, en eftersøgt terrorist, blev tilsyneladende skudt af grænsepolitiet, men sagen mørklægges, og jo dybere faderen graver i sin sø

Forfatter: 
Christoph Hein
Oversætter: 
Hanne Lund
Udgivet: 
2006
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
197
Lån bogen - Køb bogen

Hvor går grænsen for en stats ret til at beskytte sig selv mod indre fjender? Hein beretter om terrorisme, skyld og søgen efter retfærdighed i denne rigtig gode roman.

Vi er i Tyskland i 1990’erne. Rote Armee Fraktion rører stadig på sig. Det er de sidste krampetrækninger fra en bevægelse, der har udfordret det demokratiske Tyskland til grænsen. På en lille banegård i den tyske provins går en anholdelse af efterlyste terrorister helt galt. En politimand bliver dræbt, en terrorrist dræbt og en anden såres hårdt.

Efterfølgende oplyses det fra myndighedernes side, at den dræbte terrorist - Oliver Zurek har begået selvmord, mens vidner mener, at han blev henrettet.

Myndighederne undersøger sagen og frikender sig selv, men en uafhængig undersøgelse viser, at han umuligt kan have begået selvmord. Sagen bliver undersøgt og myndighederne frikender sig selv igen.

Oplysninger forties, videobånd forsvinder, myndighederne dækker over fejl og medierne råber først "selvmord", så "henrettelse" og bliver så enige med sig selv om, at det var selvmord.

Midt i denne forvirring følger vi Olivers far Richards kamp for at få renset sin søns navn. Han kone Rike støtter hans kamp, mens datteren Christin, der stod broderen meget nær indtil han gik under jorden, føler at myndighederne handlede, som de kunne. Den yngste bror Heiner mener, at Oliver er blevet henrettet og at retfærdigheden må ske fyldest.

Og så er den ydre handling på plads; en splittet familie mod en stat, der mener at have retten (og pligten) på deres side til at forsvare sig mod indre fjender.

Men romanen "I hans tidlige barndom en have" er også historien om sorgen ved at miste, om forældres (i egne øjne) svigt over for et barn, der er gået sine egne vegne.

Det er en historie om demokrati, om mål og midler og ofre. Det er historien om en epoke i Tyskland, der stadigvæk kan få folk op af sæderne (og Deres anbefaler ned i et af slagsen med en så god roman som denne).

Til sidst skal det lige nævnes, at romanen er inspireret af virkelige hændelser fra 1993. Der var ramaskrig i Tyskland og hoveder rullede…og sagen endte med at…Nej, læs det selv!

Hvis De interesserer Dem bare lidt for vores sydlige nabo, kære læser, så er denne bog et must!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.