Hudløs i Australien

Oprettet: 28.09.2011 - 23:07

Bog: "Hannah" af Hanne Højgaard Viemose

Bogens forside

Hannah tager til Australien som backpacker og oplever her en hård livsstil fyldt med dårlige jobs, nul penge, alkohol, vold og sex - Men Hannah oplever også en personlig udvikling i tiden som

Udgivet: 
2011
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
182
Lån bogen - Køb bogen

En bruger anbefaler Hanne Højgaard Viemoses debutroman "Hannah" og kalder den dannelsesromanens formidable modstykke.

Det er forunderligt, hvilke debutromaner, der med jævne mellemrum dukker op på det danske bogmarked. Som nu Hanne Højgaard Viemoses helt sikkert stærkt selvbiografiske roman »Hannah«, der bevæger sig ud i en forfriskende rejsegenre. Hanne Højgaard Viemose har været i Australien, et sted, hvor tusindvis af unge danske rygsæksrejsende tager hen, og fået en unik roman ud af rejsen. Hvilket blot beviser, at det ikke er historien, der er afgørende – men måden, man fortæller den på.

»Fucking fuckers«, »Fucking wankers« og »Bloody, ay«. Der tales uden omsvøb i den australske outback, som Hanne Højgaard Viemose. Det meste af hendes beretning foregår i et stinkende provinshul af en tropisk jungle, hvor hun som backpacker arbejder i en bananplantage uden arbejdstilladelse.

Her er lønnen lav og livet ikke for tøsedrenge. Der bliver røget pot og bollet til højre og venstre. Australiens raceproblemer dukker op til overfladen, og miljøbeskrivelserne er særdeles intense. Nogle vil måske mene, at sproget er lige lovligt frivolt, men hertil kan man bare indvende, at sproget er hudløst som fingrene efter en dags arbejde. »Hannah« bliver helt aldrig en typisk dannelsesroman, fordi hovedpersonen vender tilbage til status quo.  Derfor bliver romanen netop så vedkommende: Hovedpersonen har hverken fundet sig selv eller sandheden.

Nogle gange kan udgangspunktet for fortællerens ståsted være lidt flagrende: Er det fortalte autentisk eller fantastisk? Det er aldrig helt til at vide, og derfor ved læseren heller ikke, hvor meget man skal involvere sig. Hvilket på en måde er interessant. For man sidder og tager sig selv i, at fakta måske alligevel går lidt mere ind under huden end fiktion.

Replikker og situationer er formentlig fiktive. Eller er de?

Som ung pige modnes hovedpersonen undervejs og beslutter at rejse videre til New Zealand – hvor en anden nok havde valgt at vende næsen hjemad. Følelsesmæssigt og fortællemæssigt bliver bogen aldrig helt afsluttet, og det er netop noget af det, der er fascinerende ved denne debut. Det er simpelthen dannelsesromanens formidable modstykke.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.