Hrabals bog af Péter Esterházy

Oprettet: 03.12.2007 - 13:06

Bog: "Hrabals bog" af Péter Esterházy

Bogens forside

Gennem en ungarsk forfatters gravide hustru fortælles om processen at skabe en bog - om en tjekkisk forfatter: Hrabal. Som bipersoner udsendes to engle, der overvåger tilblivelsen af bogen.

Forfatter: 
Péter Esterházy
Oversætter: 
Peter Eszterhás
Udgivet: 
1992
Forlag: 
Rosinante
Sidetal: 
156
Lån bogen - Køb bogen

Gennem en ungarsk forfatters gravide hustru fortælles om processen at skabe en bog - om en tjekkisk forfatter: Hrabal. Som bipersoner udsendes to engle, der overvåger tilblivelsen af bogen.

Handlingen i denne bog er ikke sådan lige at genfortælle. Der er kvinden, Anna, som synger blues og er mor til tre, snart fire. Men hun ønsker en abort. Hendes mand er forfatteren, som skal skrive et festskrift til den tjekkiske forfatter Bohumil Hrabal, som fylder 75. Men han lider af skriveblokering. Dem møder vi i kapitel 1, som har navnet Troskabens kapitel.

I kapitel 2: Utroskabens kapitel sættes fokus på Annas overvejelser om sig selv og sin tilstand, om sit lands tilstand (særligt om Stalintiden i 1950’erne), om sin familie og ægteskab. Hun er selv som besat af Hrabal, så hendes tanker henvendes til Hrabal, som bliver hendes fortrolige. Kapitlet er både om hverdagsagtige problemer, men er også et farvel til årene med kommunistisk styre i Øst-Europa.

Gud optræder også i romanen. Særlig i kapitel 3. Han sender to engle, forklædt som hemmeligt politi og anbragt i en LADA, til at skygge huset og vogte over Anna for at forhindre hende i at abortere barnet. Disse engle taler med Gud i walkie-talkie i et sprog, som er en skønsom blanding af himmelsk og by-slang. Gud instruerer englene, tænker filosofisk og skændes med sin rappenskralde af en mor.

Og mod slutningen tager Gud saxofon-lektioner hos Charlie Parker i himlen og spiller for Anna i et forsøg på at få den bluesglade Anna til at beholde barnet. Men desværre er Gud tonedøv ..... så?

Det lyder fantasifuldt, men ganske tilforladeligt, det ovenstående, men bogen er ikke let at gå til. Den er kompleks, og samtidig meget fascinerende, springer hid og did, ind imellem glider man over i en næsten rablende stream-of-consciousness fornemmelse.

Den henvender sig ikke til jer, der er til spændende plots eller bare til plots, men til jer, der kan lide forfattere, der på surrealistisk vis eksperimenterer med tone og perspektiv og leger og manipulerer så behændigt med sproget, at historien bliver selve sproget. Bogen er også fuld af veloplagte, opfindsomme påhit og dejlig humor - og så er det i høj grad en bog om teologi, litteratur og det at tænke og skrive.

Romanen er vel også at betragte som en hyldest til den store storyteller Hrabal (på dansk bl.a.: ”Jeg har serveret for den engelske konge”), men må siges at være næsten så langt fra sin ”hovedperson”, sprogligt og indholdsmæssigt, som tænkes kan. Og her er måske også et eller andet at spekulere over?

Jeg må indrømme, jeg var vild med at læse Esterhazys bog; jeg forstod ikke hver en tanke og sammenhæng, men følte hvert minut af læsningen som en stor litterær og original oplevelse!

Og så er englene i bogen ret sjove!!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.