Homo Faber af Max Frisch

Oprettet: 01.06.2002 - 08:00

Bog: "Homo Faber" af Max Frisch

Bogens forside

En schweizisk maskiningeniør forelsker sig på en rejse i en 20-årig pige uden at vide, det er hans datter -  Da han erfarer sammenhængen, må den rationelt og teknisk tænkende mand langsomt accepter

Forfatter: 
Max Frisch
Udgivet: 
1969
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
220
Lån bogen - Køb bogen

Der er mange temaer i bogen, f.eks. forholdet mellem mænd og kvinder, kunst og teknik, tilfældighed og skæbne, amerikansk livsstil, skyld og død.

anbefalet af Jan Holmquist, Bibliotekerne i Søllerød

En af mine yndlingsbøger er den schweiziske forfatter Max Frisch´s roman Homo Faber.
Walter Faber er en 50 årig velstillet ingeniør med et naturvidenskabeligt og kynisk praktisk orienteret forhold til alt, hvad han foretager sig. Han har lejlighed på Manhatten, et job for UNESCO, hvor han rejser verden rundt, og en smuk elskerinde, der imidlertid går ham på nerverne. For selvom Faber ikke har problemer med kvinderne, har han altid haft problemer med kærligheden.

Homo Faber er en psykologisk og tidskritisk moderne samtidsroman. Men det er også en udviklingsroman, hvor Fabers livs og verdenssyn konstant udfordres, og langsomt går i opløsning, for han må se i øjnene, at livet ikke lader sig underkaste sandsynlighedsberegninger og ikke bør opleves gennem et kamera. For netop sådan ser Faber verden, gennem et objektiv, og det gør ham blind overfor livet.
Som modsætninger til Faber står Hanna (den kvinde Faber gjorde gravid, og hvis barn og ægteskab han ikke ønskede) og (Eli)Sabeth, der repræsenterer kunst, følelser og umiddelbarhed.

Faber forelsker sig i Sabeth, rejser med hende fra den nye til den gamle verden på en dannelsesrejse, med sidste stop i Athens historiske omgivelser, hvor tragedien ender. Han er meget længe om at indse, hvad læseren allerede ved, at hun i virkeligheden er hans og Hannas datter.

Hvad der sker i bogens anden del, efter Sabeths død, skal ikke røbes her, blot nævnes, at tonen i Fabers beretning bliver en anden, og at Faber lægger sit liv om.

Faber er en utroværdig fortæller, og læseren må hele tiden revidere sit syn på de oplysninger, han giver os, ikke mindst om Hanna og Sabeth. For i fortællingen forsøger Faber at retfærdiggøre sine valg, og løgnene er ikke altid møntet på læseren, men ofte på ham selv. Det giver læseren noget at arbejde med, og man kan få følelsen af, at man kender Faber bedre, end han selv gør.

Max Frish foregriber flere gange i bogens løb handlingen, men på en måde så man grådigt læser videre for at se, hvordan historien udvikler sig. Samtidig er man ekstra opmærksom på Fabers måder at takle situationerne på, og det er med til at gøre bogen utrolig spændende. Sproget er let at læse, og bogen kan læses fra ca. 16 år og op - på flere niveauer.

Der er mange temaer i bogen, og det er umuligt her at komme ind på dem alle, men nævnes kan forholdet mellem mænd og kvinder, kunst og teknik, tilfældighed og skæbne, amerikansk livsstil, skyld og død.

Nutidens tekniske menneske er ikke væsentligt forskellig fra Walter Faber. Han kunne arbejde i IT branchen, og i stedet for Walters skrivemaskine vil han have en bærbar computer, mobiltelefon og kameraet vil være digitalt. Men Fabers åndsbrødre er stadig derude. Homo Faber udkom i 1957, men er stadig en uhyre aktuel bog ,og et af den moderne litteraturs hovedværker.

Gyldendal, 1991. 191 sider.

5 andre (blandt mange) yndlingsbøger:
José Saramago: En fortælling om blindhed
Bret Easton Ellis: American psycho
Ralph Ellison: Usynlig mand
J. L. Borges: Fiktioner
Hanif Kureishi: Intimitet

1. juni 2002

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.