Hjertets dannelse af Erling Jepsen

Oprettet: 11.09.2015 - 11:12

Bog: "Hjertets dannelse" af Erling Jepsen

Bogens forside

I den sønderjyske landsby Bramstrup står man sammen.

Forfatter: 
Erling Jepsen
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
304
Lån bogen - Køb bogen

Mens flygtningedebatten raser, har Jepsen skrevet flugt ind i  en skarp og satirisk roman, om hvad der kan ske, hvis vi lader vores frygt for det fremmede styre os selv og samfundet.

En fremmed kommer til byen! Sådan begynder et utal af fortællinger, og således også ‘Hjertets dannelse’. Men hvor den fremmedes besøg på det ukendte sted ofte har for vane at dreje fortællingen gennem en slidt skabelon, så formår ‘Hjertets dannelse’ i den grad at overraske, tviste og bringe nye vinkler ind i Erling Jepsens velkendte Sønderjylland.

I romanen vender vi atter tilbage til det sønderjyske, her Bramstrup, en fiktiv landsby kun få kilometer fra den tyske grænse. Jepsen tegner et klart billede af udkanten, og hele idéen om udkanten vækker alskens følelser og forestillinger i os, som Jepsen endnu en gang mestrer at lege med. Udkanten emmer på den ene side af ro og autenticitet, fællesskab og tradition og på den anden side snæversynet indspisthed. 

Den romantiske forestilling kommer her til udtryk i Bramstrup i form af borgernes ekstreme sammenhold, hvor alle kender hinanden og sin plads i byen. Men der skal meget til for at blive optaget i det indspiste samfund. Her møder vi blandt andre Peder Post, det småkiksede og klodsede postbud af midtjysk herkomst, der sætter en ære i sit job som postomdeler. Han kæmper for at blive accepteret i samfundet – og af sin kone – ved at følge de lokale skikke, han falder over. Men byens beboere vil ikke lukke ham ind. Da han omsider efter 27 lange år bliver accepteret i det prestigefyldte grænseværn, får vi et førstehåndsperspektiv på, hvordan byens mænd med jagtudstyr og aggressive hunde “holder øje” med den åbne grænse mod syd. Her afsløres en anden side af det idylliske, landlige liv.

Udkants- Bramstrup, balancerer på kanten på flere niveauer, og grænseværnets styring af grænsen, ligger på kant med, hvad det danske samfunds lov og normer vil acceptere. Dermed bliver den idylliske gengivelse af det landlige liv udskiftes med et kritisk syn af kanten med al dens træghed, smålighed og skæve eksistenser

Da den fremmede Christian, som er specialestuderende i historie ved København Universitet, kommer til byen for at researche H.C. Andersens dannelsesrejse i 1800-tallet, bliver der for alvor rusket op i byen. Og i bedste Erling Jepsen-stil bliver den kollektive hemmelighed afsløret. Christian repræsenterer fremtiden med al dens hast og jag, og hans lokale allierede, Kirstine, forsøger forgæves sammen med ham at undslippe sin hjemstavn og opnå hjertets dannelse.  

Romanen er holdt i en absurd tone tilsat en masse satire, som faktisk i nogen grad går ud over karakterudviklingen, som til tider er lidt vag. Romanen handler mest af alt om flugt på mange niveauer, og Jepsen formår at sætte flygtningedebatten på spidsen i denne knivskarpe samtidsroman, der rammer lige ned i det udkantsdanske mindreværd.

Originally published by Nadja Agerbak, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.