Hjemme af Marilynne Robinson

Oprettet: 26.03.2010 - 12:34

Bog: "Hjemme" af Marilynne Robinson

Bogens forside

Historien foregår i byen Gilead i Iowa hjemme hos pastor Robert Boughton - Datteren Glory er (modvilligt) kommet hjem for pleje sin døende far og senere kommer også hendes bror - den fortabte søn J

Forfatter: 
Marilynne Robinson
Oversætter: 
Hanne Richardt Beck
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
350
Lån bogen - Køb bogen

Nærværende og meget velskrevet indblik i en familie i 1950ernes USA, hvor religion, tilgivelse og familierelationer er på programmet.

Den fortabte søn Jack vender hjem til Gilead efter mange års mystisk fravær for at gense sin døende far Pastor Boughton. Søsteren Glory er ligeledes hjemme for at passe faderen. Jack, faderens yndling, var altid anderledes og uden for fællesskabet som barn. Som ung begik han dumheder, og Gilead var ikke større end at man så skævt til ham. For Jack handler gensynet med faderen og byen derfor om tilgivelse for fortidens synder, men også om at tilgive sig selv. For faderen handler det om at finde ud af hvorfor Jack altid var en outsider og hvorfor han mistede sin tro. Glory er i udgangspunktet hovedpersonen, men det bliver i højere grad Jack og faderen der dominerer i romanen, fortalt gennem Glory.

Historien bevæger fremad med sindig grundighed. Dagliglivet med hjemlige sysler i haven og køkkenet skaber et tidsbillede af en religiøs familie i 1950ernes USA. Marilynne Robinsons stil er meget beskrivende og skaber tydelige visuelle billeder. Der er ingen kapitel-inddeling, og dagene glider ind i hinanden. Det luller læseren ind i en døsighed og understreger en art monotoni, som lader personerne stå tydeligt frem.
Romanen udfolder sig først og fremmest på de indre platforme, i relationerne mellem faderen, Jack og Glory.
Faderen lever en på mange måder beskyttet tilværelse, hvor man lever i håbet og forsøger at være et godt menneske. Mangt og meget kan løses, blot man har viljen og biblen. Men han er en god og mild far. Jack har set en anden side af livet, men holder nænsomt sine betragtninger for sig selv af respekt for faderen. Faderen er omvendt også skånsom i sin omgang med sønnen, og det er netop i dette spændingsfelt mellem de to, at det bliver interessant. De er høflige, udviser stor omsorg og bruger bibelske henvisninger for at tale om det der er svært.

Den psykologiske skildring er præstationen i denne roman! At bevæge sig indenfor det samme hus’ fire vægge, med få hovedpersoner i en triviel dagligdag og uden skelsættende begivenheder udefra og med det at formå at skabe så realistiske personer, det er stor skrivekunst! Romanen vil forekomme noget langstrakt, så væbn dig med tålmodighed.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.