Historien om et bebudet mord af Gabriel García Márquez

Oprettet: 01.06.2005 - 08:05

Bog: "Historien om et bebudet mord" af Gabriel García Márquez

Bogens forside

Da Angela på sin bryllupsnat viser sig ikke at være jomfru, må hendes brødre nølende ud for at hævne sig på den formodede synder af hensyn til familiens ære og landsbyens konventioner

Oversætter: 
Benedicte Wern
Udgivet: 
2001
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
124
Lån bogen - Køb bogen

Græsk tragedie udsat for magisk realisme – en mesterlig skæbnefortælling fra Latinamerika.

På bryllupsnatten efter et storslået bryllup returnerer brudgommen sin brud til hendes familie, da hun viser sig ikke at være jomfru. For at opretholde søsterens og familiens ære begiver hendes brødre sig ud for at dræbe Santiago Nasar, den mand der angiveligt er skyld i hendes vanære. De finder ham og dolker ham foran hans egen hoveddør, hvorefter de overgiver sig til præsten med ordvekslingen:
- Vi dræbte ham med fuldt overlæg – sagde Pedro Vicario - men vi er uskyldige.
- Måske over for Gud, sagde Pater Amador.
- Over for Gud og mennesker – sagde Pablo Vicario. Det var en æressag.

Fortælleren er jævnaldrende med historiens hovedpersoner og kender dem fra sin barndom. Han deltog selv i brylluppet, og mange år senere forsøger at han at få hold på, hvad der egentlig skete den skæbnesvangre mandag. Historien skrider fremad med en græsk tragedies ubønhørlighed, fortid og nutid væves ind i hinanden, det ene øjeblik er vi midt i begivenhedernes centrum, og det næste sidder fortælleren tilbagelænet og analyserer dem. Det bliver hurtigt klart, at brødrene ikke ønskede at begå forbrydelsen, men ingen hindrede dem, og at alle ønskede at advare Nasar, men ingen gjorde det. Det er en historie, hvor alle hovedpersonerne er ofre.

Vi befinder os i Macondo, og selv om det er en stramt opbygget historie, oplever man García Márquez’ sproglige rigdom. Læs blot denne sætning:
”… pistolen gik af da den ramte gulvet, kuglen splintrede skabet i soveværelset, trængte gennem væggen til dagligstuen, banede sig vej gennem nabohusets spisestue med en larm som fra en krigsskueplads og forvandlede en helgen i naturlig størrelse på højalteret i kirken på pladsens fjerneste ende til gipsstøv”.

Denne lille roman fra 1982, samme år som forfatteren modtog Nobel-prisen i litteratur, blev ved årtusindskiftet udnævnt til århundredets roman i den spansksprogede verden. Og ikke uden grund. Af volumen er den lille, men alligevel er det en af Gabriel García Márquez’ største bøger, den indeholder alle ingredienserne fra hans forfatterskab, og den kan læses igen og igen med lige stort udbytte.

Læg dig op i hængekøjen og overgiv dig til Macondos tropiske varme!

Også med titel: Historien om et forudsigeligt mord

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.