Helle Helle i skoven

Oprettet: 10.10.2014 - 01:14

Bog: "Hvis det er" af Helle Helle

Bogens forside

To løbere render ind i hinanden i en stor jysk skov. De er faret vild og kommer til at tilbringe to dage sammen i den vilde danske natur.

Forfatter: 
Helle Helle
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
143
Lån bogen - Køb bogen

Den nye Helle Helle-roman er meget Helle Helle-agtig. Og det er godt, for der er ikke mange, der skriver bedre dansk hverdagsrealisme end Helle.

Det er som altid en fornøjelse af læse Helle Helles knappe, præcise prosa. Hun kan noget særligt med sproget. Helles sprog gør sig ikke til, er ikke tynget af kunstlet selvbevidsthed om sin egen fortræffelighed, det forekommer let og ubesværet, men er ikke desto mindre skarpt og uhyre præcist doceret. På linjerne står lige præcis, hvad der skal stå, og ikke mere.

Jeg har noteret mig, at nogle anmeldere har gjort et vældigt nummer ud af, at Hvis det er i modsætning til Helles tidligere bøger udspiller sig i Jylland og i en skov, og at det skulle gøre det ud for et vældigt nybrud.

Tjoh, sådan kan man vel godt se på det. For mig at se er der nu først og fremmest tale om, at Helle fortsætter i den solide realistiske genre kendetegnet ved præcise og indlevede portrætter af almindelige menneskers helt almindelige og helt unikke liv.

I Hvis det er udforsker Helle det tilfældige møde: En mand og en kvinde møder tilfældigt hinanden i en skov i Jylland. De er begge ude at løbe, kvinden er en nogenlunde erfaren motionsløber, manden er nybegynder i forkerte sko. Begge er faret vild og ender med at måtte overnatte i et shelter i skoven.

Romanen veksler mellem på den ene side scenerne i skoven mellem de to, der langsomt knytter et slags bånd via den slags fællesskab, der kan opstå, når mennesker nødtvungent sættes i samme situation under nogle bindende rammer. På den anden side får vi i en række kortere og længere tilbageblik tegnet konturerne af de to personers livsbaner indtil nu. Almindelige liv med almindelige drømme, skuffelser, kærlighed, arbejde, familieliv, børn og forældre.

Helle forsøger sig som noget nyt med en mandlig jeg-fortæller, og det går fint nok, men det er alligevel portrættet af kvinden, der står stærkest og også fylder mest i bogens tilbageblik.

Hvis det er er - som vi er vante til fra Helles hånd - en kort roman, der læses på bare et par timer. Mere kan historien nok heller ikke bære, for så interessante er de to personer trods alt heller ikke. Men som den er, er Hvis det er en rigtig fin roman, der kan anbefales, hvis du er til hverdagsrealisme i høj kvalitet.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.