Hans og Grete af Neil Gaiman

Oprettet: 05.11.2015 - 17:47

Bog: "Hans og Grete" af Neil Gaiman

Bogens forside

Vi kender alle eventyret om Hans og Grete, men i Neil Gaimans nyfortolkning og med John Kenn Mortensens tegninger er der noget at komme efter for både nye og ældre læsere.

Forfatter: 
Neil Gaiman
Oversætter: 
Camilla Christensen
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Høst & Søn
Sidetal: 
48
Lån bogen - Køb bogen

Stærk nyfortolkning af Brødrene Grimms eventyr fra 1812. En grum og dyster fortælling om to små børn der efterlades alene i skoven. Eminent illustreret af John Kenn Mortensen.

Neil Gaiman beviser gang på gang, at han er en mesterlig fortæller for alle aldersgrupper, og med eventyret om Hans og Grete slår han det fast med syvtommer søm. Hans og Grete har rod i grufulde historier fra middelalderens mørke tidsalder om hungersnød og fattigdom. Gaiman fortæller eventyret i en virkelighedsnær version uden ond stedmor eller heks. De personer, vi normalt ser på med kærlighed og varme følelser, er forvandlet til onde karakterer: En følelseskold mor står bag planen om at sætte børnene ud i skoven, og i kagehuset bor en gammel kvinde som hungrer efter at sætte tænderne i Hans. Det gør det bestemt ikke mindre uhyggeligt – tværtimod. Det gyser én langt ned af ryggen at læse om den skrækkelige mor, der upåvirket ofrer sine egne børn for selv at undgå sulten, eller den uhyggelige gamle kvinde som hellere end gerne æder sig mæt i menneskekød. De stærke og dystre illustrationer af John Kenn Mortensen understreger og sætter smæk på uhyggen, så den er lige til at skære i – godt man ikke befinder sig i den skov!

Som vi kender det fra Grimms version, efterlader faren børnene i skoven. Første gang finder de hjem med hjælp fra småsten, som den ukuelige Hans har efterladt som spor. Anden gang finder de ikke tilbage, da skovens dyr har spist sporet af brødkrummer, og de er nu fuldstændig alene i den uhyggelige skov uden hverken mad eller ildens varme at trøste sig ved. Efter lang vandring ender de ved det uimodståelige sirupskagehus, som de nipper til, sultne som de er. Og derfra kender vi historien om Hans og Gretes stædige kamp for overlevelse.

Siden eventyret udkom første gang i samlingen ’Kinder- und Hausmärchen’, er det udgivet af Grimm i flere reviderede udgaver med forskellige variationer over moderrolle, heks og de små hjælpere. Neil Gaiman leverer en særdeles velfortalt nyfortolkning, som klokkeklart lever op til eventyrets tradition om på én og samme tid at skræmme og fortrylle sine læsere.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.