González & Datter Transport Co. : en road novel med litterære friheder af María Amparo Escandón

Oprettet: 12.10.2009 - 11:28

Bog: "González & Datter Transport Co. : en road novel med litterære friheder" af María Amparo Escandón

Bogens forside

Pigen Frihed er endt i et mexicansk kvindefængsel. Her fortæller hun malende sine syv cellekammerater om opvæksten på uendelige landeveje med sin. enlige far - langturschaufføren.

Oversætter: 
Rigmor Kappel Schmid
Udgivet: 
2006
Forlag: 
Århus : Husets Forlag
Sidetal: 
295
Lån bogen - Køb bogen

María Amparo Escandón lader et mexicansk kvindefængsel være den farverige ramme for fortællingen om en kvindelig trucker.

Anbefaling: ’González & Datter Transport Co.’ har undertitlen ”En road novel med litterære friheder”. Handlingen berettes nemlig af en fantasifuld fortæller, der tager sig friheder i forhold til virkeligheden. Fortælleren, der ironisk nok kaldes Frihed, sidder i et mexicansk kvindefængsel for en forbrydelse, hun ikke vil fortælle om. Men én gang om ugen læser hun højt for fængslets indsatte af bibliotekets bøger. Det er dog ikke historien om de tre musketerer, hun læser op, men sin egen livshistorie eller noget, der minder om.

Frihed vokser op i en truck på de amerikanske veje. Hendes far er universitetslærer, flygtet fra et mexicansk militær-regime og derfor sygeligt paranoid. Hendes mor var trucker, men døde af en vildfaren kugle, mens hun sad og ammede Frihed. Derfor lever Frihed alene med sin far i en lastbil. Da hun bliver teenager bliver faderen besidderisk og overbeskyttende, og det ender i tragedie, da Frihed forelsker sig i en ung murer, hun møder ved et truck-stop. Hvordan Frihed havner i fængsel skal ikke afsløres her, men tilværelsen i dette lille lukkede samfund har sin helt egen historie og står i kontrast til livet på vejene. I fængslet finder Frihed ironisk nok det hus og de venner, som hun altid har drømt om.

Bogens skift imellem nutiden i fængslet, fortiden på vejene, Friheds små prosadigte om skyer og nogle indskudte radiosamtaler mellem truckere virker heldigvis ikke så forvirrende, som man først frygter. Sydamerikanske forfattere har som her ofte travlt med at gøre opmærksom på, at alting er opdigtet, hvilket kan være irriterende. Nogle gange vil man jo bare gerne have en historie, uden at fortælleren konstant siger ”Det er noget, jeg finder på”. Så galt er det heldigvis slet ikke i denne bog. Historien er let at følge og gribes af. og som det ofte er tilfældet med sydamerikansk litteratur, er historien underholdende, overraskende og fyldt med farverige små eventyr og detaljer

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.