Giv mig dine øjne af Torsten Pettersson

Oprettet: 19.09.2012 - 11:20

Bog: "Giv mig dine øjne" af Torsten Pettersson

Bogens forside

En kvinde findes brutalt myrdet på en parksti i Forshälla med sine øjne skåret ud.

Forfatter: 
Torsten Pettersson
Oversætter: 
Niklas Nyman Holdgaard
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Turbine
Sidetal: 
415
Lån bogen - Køb bogen

Raffineret og urovækkende krimi, hvor efterforskningsleder Harald Lindmark står på bar bund med flere bestialske mord. Er en seriemorder på spil?

Torsten Pettersson, der er født i Åbo i Finland, er litteraturprofessor ved Uppsala Universitet og har adskillige udgivelser af bl.a. lyrik bag sig. ’Giv mig dine øjne’ er hans debut som krimiforfatter, og det er en på mange måder anderledes krimi. Manuskriptet blev indgivet anonymt til forlaget Söderströms´ krimikonkurrence, hvor det vandt sølv. De kan noget, disse svenske litterater: Bare tænk på Jan Arnalds serie om A-Holdet, udgivet under pseudonymet Arne Dahl!

Handlingen, der udspiller sig i det finsk-svenske område omkring Åbo(Turku) i byen Forshälla, starter meget voldsomt med fundet af en nøgen, ung kvinde, som er blevet kvalt, hvorefter hendes øjne er skåret ud, og der er ridset et ’A’ i hendes mave. Jeg tænkte: igen én af disse voldsudpenslende krimier på grænsen til splatter, men det viste sig heldigvis slet ikke at holde stik. Bogen er både raffineret og nuanceret, og den giver såvel de gode som de onde stemmer, liv og ansigter.

Efter fundet af den unge kvinde frygter efterforskningsleder Harald Lindmark, at det kan være begyndelsen på en serie af mord, og kort tid efter findes da også to nye lig med samme kendetegn. Skønt der er tale om to mænd, og der er mange ting, der ikke passer i mønstret, konkluderer politiet alligevel, at det må dreje sig om en seriemorder, som de døber ”Jægeren”. Da den første mistænkte, den unge piges kæreste, må løslades, er politiet på fuldstændig bar bund.

Bogen er opdelt i fem store afsnit med små underafsnit, der veksler mellem opklaringsarbejdet, Haralds refleksioner, forskellige levnedsbeskrivelser og ”Jægerens” tanker. De afsnit, hvor Harald prøver at leve sig ind i morderens tankegang, er både reflekterende, fascinerende og dybt foruroligende.

Levnedsbeskrivelserne, der alle handler om ensomhed, skyld og skæbnens ugunst, og som i første omgang kan virke løsrevne fra handlingen, viser sig at spille en meget væsentlig rolle i det store puslespil. For bogen er ét stort puslespil, hvor brik på brik må falde på plads, før man kan se helheden. Giv mig dine øjne en urovækkende beretning, som på samme tid er barsk og blodig men også eftertænksom og lyrisk – og meget spændende.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.