Fremragende noveller om døden og de overlevende

Oprettet: 04.10.2011 - 22:20

Bog: "Alice" af Judith Hermann

Bogens forside

Fem noveller der hver især handler om et dødsfald i Alices familie eller omgangskreds

Forfatter: 
Judith Hermann
Oversætter: 
Judyta Preis, Jørgen Herman Monrad
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Batzer & Co
Lån bogen - Køb bogen

En bruger anbefaler Judith Hermanns novellesamling "Alice".

Alice er i slutningen af 30’erne og den gennemgående figur i Judith Hermanns tredje novellesamling fra 2009. Det er første gang jeg læser Hermann, men det bliver helt sikkert ikke den sidste.

I fem stramme historier følger vi hendes afsked med fem forskellige mænd. De dør. Hermann skildrer klart og præcist de følelser af tab og tomhed, som de efterladte sidder tilbage med, men hun er også fantastisk til at fange den nøgternhed og alvor, som døden altid fører med sig. Livet ser anderledes ud, når døden bliver personlig. Det gælder uanset om den døde er en ekskæreste, en ven eller en ukendt onkel. Og dog er alle disse smerter kun en forsmag på det altopslugende savn, der bliver tilbage, når ens livsledsager er væk.

Det er sin sag at fange læseren med den samme historie fem gange i træk, men det bliver på ingen måde kedeligt. Hermann flytter fokus fra det langvarige forfald i hospitalssengen til det pludselige dødsfald, fokuserer på tiden op til døden eller på tiden efter og formår på den måde at gøre alle novellerne vedkommende.

Men det skyldes nu mest af alt hendes fantastiske sprog og dybt interessante personskildring. Her et citat fra en afsked med en plejer:

”Han sagde, hvis du sidder hos ham, hvis du rører ved ham, så mærker han det. Han mærker det hele. Måske sagde han det til Alice. De tog afsked med hinanden, højtideligt, det spillede ingen rolle at de slet ikke kendte hinanden. Så gik han.” (s. 106)

Kun forestående død eller alvorlig sygdom gør den scene realistisk. Men så er den til gengæld ramt lige på kornet.

Det går lige i hjertekulen at læse, hvordan Alice rydder op i sin mands ting, hvordan tøjet minder om noget, de har gjort sammen, hvordan en tilfældig bagerpose i en jakkelomme får hans særheder til at stå fuldstændig klart.

Eller hvad med denne beskrivelse af, hvordan savnet får hende til at se Raymond alle steder:

”Hun så Raymond dagligt. Hver dag. Hun så ham overalt, det var forbløffende hvor mange skikkelser, hvor mange fremtrædelsesformer han måtte have haft, han kunne være enhver. Han stod på en af rulletrapperne ved hovedbanegården, han svævede gennem den højloftede hal med en let kuffert i hånden og ansigtet i halvprofil, en rejsende uden hast, og Alice skubbede nogen til side, skyndte sig ned gennem hallen, så ham slentre væk fra rulletrappen og hen til udgangen, det var ikke ham, det var en anden.” (s. 171)

Jeg læser ikke mange noveller, men de her var lange og interessante nok til at fange mig ind. Judith Hermann regnes for en af de nye stjerner i tysk litteratur. Helt fortjent efter min mening.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.