Fra min bedstemors køkken på Kreta af Kyriaki Ramsing

Oprettet: 01.06.2003 - 11:53

Det er en bog, der fortæller om stemninger, dufte, holdninger, faktisk ret beset et værdisæt, der gælder hverdagen og måden, hvorpå man omgås råvarerne, maden og ikke mindst hinanden.

Dette her er ikke en af de sædvanlige glittede og mangefarvede tingester om etnisk mad med billeder af blanke auberginer, hvidløg og ellers et udstyr, så det hele nærmest ligner en reklame fra et charterbureau.

Det er en bog, der fortæller om stemninger, dufte, holdninger, faktisk ret beset et værdisæt, der gælder hverdagen og måden, hvorpå man omgås råvarerne, maden og ikke mindst hinanden. Dens oprindelse er en græsk timian- og oreganoduftende ø. En ø, som for mange danskere symboliserer netop dét græske liv, man lige har snuset til i nogle få og dejlige ferieuger.

Bogen er opdelt i 2 dele. I den første del får man en skildring af forfatterens bedstemors hus på Kreta. Om Pappus' (bedstefars) og Jajas (bedstemors) rolige dagligdag tæt på de basale glæder.

Måske er idyllen for iøjnefaldende, men den stilfærdige beretning om den daglige madlavning, gør det hele så nærværende. Om hvordan Jaja nærmest lidt tilfældigt kunne samle grøntsager ind i sin have. Løg, tomater, grøn peber, hvidløg og måske andre. Det hele skåret i stykker og stegt i rigeligt olivenolie på en varm pande, derefter rosmarin, paprika, salt og peber over, og til slut 5-6 sammenpiskede æg for at ende som en bondeomelet.

Ja ikkesandt ..?, du har næsten rejst dig og er gået ud i køkkenet for at begynde. Og den hjerteskærende enkle måde man lige hurtigt steger en klat dej på panden og serverer for et lækkersultent barn (pludselig vågner barnet i den voksne læser..) med lidt krydret flydende honning over.

Beskrivelserne af de gode dagligdags råvarer, hvordan de spiller en stor rolle i hverdagen, blandet med glimt fra kretensisk historie, gør dette til den bedste ’Grækenlandsbog’, jeg kender.

Alle rejsebeskrivelserne, alle guidebøgerne er gode og anvendelige. Men en bog, der handler om fornemmelser, dufte, smag og om liv og samvær omkring måltidet, det er noget helt andet.

At læse i den er ’ligesom at være der’.

Bogan, 1997. 125 sider

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.