Fordi ilden er vores af Daniel Boysen

Oprettet: 18.02.2016 - 09:33

Bog: "Fordi ilden er vores" af Daniel Boysen

Bogens forside

En roman om at overleve sin familie og en Tyrannosaurus Rex.

Forfatter: 
Daniel Boysen
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Jensen & Dalgaard
Sidetal: 
170
Lån bogen - Køb bogen

En enkel, smuk og ikke mindst meget rørende fortælling om en bror, der elsker sin søster. Om at vokse op på trods og midt i en masse, der er så forkert.

Litteraturen er fyldt med beretninger om en barndom, der er urimelig og fyldt med voksne, der er endnu værre. Og ind i mellem er det næsten for meget. Når scenerne sættes med detaljer, smerte, vold, misbrug og misrøgt, er det næsten vanskeligt at tage det rigtigt ind simpelthen fordi, det bliver for meget. For mig bliver det som en splatterfilm på siderne, hvor ordene simpelthen ikke har et sted at sætte sig.

Men Daniel Boysen beskriver i ’Fordi ilden er vores’ en barndom, der bestemt er fyldt med alt mulig forkert. Om en søster, der bliver misbrugt, om en mor, der overhovedet ikke er til stede og om en familie, der ikke kan finde ud af at tale om tingene eller i det hele taget være en familie. Men hans sprog er så enkelt og smukt, at det for mig bliver langt mere rørende, gribende og grusomt end de tusind detaljer og billeder.

“Jeg forsøger at slå mig selv bevidstløs for at sove, jeg har det fint, min søster blev brugt forkert, hun har det fint, vi fik næsten ikke lov til at være børn, vi har det fint, vi ville ikke leve længere, vi har det fint. Når først ordene er ude, sprænger de som bomber.”

Historien fortælles ud fra et jeg og består af små korte kapitler, som springer i tid fra en barndom, som skildres på én gang med en barnlig naivitet men alligevel med den voksnes bevidsthed om, at noget var helt galt og ødelæggende. Andre kapitler er reflekterende og beskriver en ungdom på universitetet, hvor arrene fra barndommen stadig sætter sine spor. Og frem til et liv efter alt det, der var.

Stilmæssigt er romanen moderne og enkel i sit sprogbrug og sin form. De små korte kapitler og den simple sætningsopbygning gør den stilsikker og en fornøjelse af læse.

Daniel Boysens roman er hverken et glansbillede, en ‘what does not kill you makes you stronger’-tilgang til livet eller en beskrivelse af, hvor uoprettelig en forfærdelig barndom kan være. Den placerer sig midt i det hele og viser sig som en smuk og gribende beretning om at vokse fra og i det rod, man er placeret i. En fortælling der ikke maler verden hverken lyserød eller sort, men fortæller, og ikke mindst viser os læsere, på en smuk og enkel måde, hvordan livet også kan være.

 

“Ikke alt går i stykker. Ikke alt kan opgøres i rigtigt og forkert. Noget er bare som det er”

Oprindeligt skrevet af Karina Høyer, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.