For øvrigt mener jeg at Karthago bør ødelægges af Kyrre Andreassen

Oprettet: 11.10.2017 - 09:50

Bog: "For øvrigt mener jeg at Karthago bør ødelægges" af Kyrre Andreassen

Bogens forside

En stærkt underholdende roman om elektrikeren Krister Larsen, hans forhold til sin kone og deres elleveårige søn.

Forfatter: 
Kyrre Andreassen
Oversætter: 
Rolf Stavnem
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
329
Lån bogen - Køb bogen

Underholdende og sorthumoristisk roman om en mands deroute. Forfatteren spidder nutidens velstandsnorge med samme elegance, som Brett Easton Ellis spiddede 80’ernes L.A .

Mød Krister Larsen. Fhv. selvstændig elektriker, fhv. dørmand, nu integrationspædagog med prolapser i ryggen. Krister kæmper en desperat kamp for at holde sammen på sit liv, men det er op ad bakke, når man har svært ved at styre sit temperament.

Det kørte ellers for Krister Larsen. Hans elektrikerfirma gik forrygende. Dejligt hus, Mercedes i garagen, og alt var fryd og gammen mellem ham og hustruen Marianne. Men efter at have ødelagt ryggen af uholdbare stillinger og et år i arbejdsløshed er han havnet som underviser for udlændinge på vej ind i det norske samfund. Dette er tydeligvis et prestigetab i nabolaget, hvor Kristers nærmeste kammerat, naboen og ejendomsmægleren Ole Petter, er konge.
Krister har svært ved at navigere socialt på sin nye arbejdsplads. Og så er der Yvonne, fysioterapeuten, som ordner ryggen og fortæller Krister, han har sjælelig dybde. Og hende russeren, der druknede i poolen, som han aldrig fik fortalt Marianne om. 

Krister er historiens jeg-fortæller, og man har fornemmelsen af at sidde overfor ham på en bar, hvor han fortæller sin livshistorie med særlig vægt på den sidste hårde tid. Krister viser sig at være fuld af gode undskyldninger selv for de værste beslutninger. Han er heller ikke helt god til at holde sig til en ligefrem historie, men hvem kan fortænke ham i at foretage en overspringshandling og begynde at fortælle om en all inclusive ferie til Tyrkiet for 10 år siden i stedet for den ubehagelige skueproces, han blev udsat for på arbejdet?

Efterhånden kan man godt blive lidt skeptisk overfor Krister Larsen. Fortæller han hele sandheden? Eller manipulerer han læseren for at stå i et så positivt lys som muligt? Underholdende er Krister i hvert fald, selvom det nok er en overdrivelse at sige, at man er i godt selskab.

Kyrre Andreassen spidder nutidens velstandsnorge med samme elegance, som Brett Easton Ellis spiddede 80ernes L.A i ’Under nul’. ’For øvrigt mener jeg at Karthago bør ødelægges’ er en forrygende læseoplevelse, og man følger med spænding Kristers vej mod den bitre ende.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.