Før festen af Sasa Stanisic

Oprettet: 14.01.2016 - 09:12

Bog: "Før festen" af Sasa Stanisic

Bogens forside

Roman, der skildrer livet i en lille tysk landsby i september 2013, hvor landsbyen gør klar til den årlige høstfest.

Forfatter: 
Sasa Stanisic
Oversætter: 
Judyta Preis og Herman Monrad
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Tiderne Skifter
Sidetal: 
309
Lån bogen - Køb bogen

Eventyragtig, kalejdoskopisk fortælling om en by i det tidligere DDR, hvor vi følger en række menneskers liv natten før den årlige Annafest. Fortidens og nutidens historier flettes sammen.

Det er september 2013, natten før Annafesten i den lille by Fürstenfelde tæt på den polske grænse i det tidligere Østtyskland. Ikke alle sover. En række personer har forskellige gøremål i løbet af natten, og deres fortællinger flettes sammen. Også en ræv, der er på jagt efter føde til sine unger, lusker rundt og iagttager byen. Fortiden bliver gjort levende gennem myter og historier. Det hele er fortalt med et iagttagende ”vi” i en eventyragtig stemning, hvor magisk realisme spiller med. Det er underfundigt og ironisk, både trist og humoristisk, idet det også bliver en historie om forholdet mellem Øst- og Vesttyskland, ossier og wessier. I starten blev jeg fænget af den originale, kalejdoskopiske historie, men den taber momentum i den sidste tredjedel.

Færgemanden er død. I byen dør der flere end der fødes. Stierne omkring søen bliver ikke længere vedligeholdt. Hjemstavnsmaleren Fru Kranz går ud i søen for at male natten. Maleriet skal sælges under festen. En ung mand, Johann, skal til klokkereksamen næste dag, men klokkerne ses i løbet af natten på engen. Anna møder på sin natlige løbetur den forhenværende oberstløjtnant hr. Schramm, nu ensom pensionist. Hr. Ditzsche var med i Stasi, han bruger mange penge på sine høns og sælger æg. Der bliver begået et indbrud på hjemstavnsmuseet, og den unge klokker bliver låst inde i et arkivrum, men er der forsvundet noget?

Landsbyen er fortællerstemmens ”vi”, og i løbet af natten får vi i et ældre sprog også kendskab til, hvad der er sket tidligere: ildebrande, pest, krig, vold og flygtninge. Gamle dage er tiden før Genforeningen i 1990. Nogle er rejst, men er det gået dem godt? Livet går videre, men hvordan? 

Det er en moderne hjemstavnsroman i et stykke udkantstyskland, hvor lokalhistorie flettes sammen med den store politiske historie. Selv om det både er ironisk og humoristisk, realistisk og eventyrligt er stemningen melankolsk. Menneskene er en lille brik i det store spil og må acceptere deres skæbne. Absolut en original fortælling, skrevet i et lyrisk sprog, hvor der er en hilsen til ’Ulysses’ af James Joyce: … ”himmeltræet af stjerner, tungt af fugtig, natblå frugt”.

Min fascination af fortællingen ophørte dog efter at have læst 2/3 af romanen pga. for mange gentagelser. Men derfor vil jeg alligevel kalde det en væsentlig og læseværdig roman med både hjerte og et budskab om menneskers vilkår set i historisk perspektiv. Ligesom i Ivo Andric: ’Broen over Drina’ (på dansk i 1961), hvor det var broen, der var centrum for indbyggernes liv, er det i ’Før festen’ landsbyen, der er centrum for indbyggernes liv.

Andre nyere læseværdige romaner om forholdene i det tidligere DDR er bl. a. Uwe Tellkamp: ’Tårnet’. 2009, Eugen Ruge: ’I tider med aftagende lys’, 2013 og Lutz Seilor: ’Kruso’, 2015.

Sasa Stanisic er født i 1978 i Bosnien men har boet i Tyskland siden 1992. På dansk findes ’Hvordan soldaten reparerer grammofonen’, 2008. ’Før festen’ blev en bestseller i Tyskland og har modtaget flere litterære priser.

Originally published by Jytte Kjær Schou, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.